До края на седмицата еднократните помощи на стопанствата в област Добрич ще бъдат изплатени

1108 собственици на домашни прасета ще получат еднократна финансова помощ от 300 лева след доброволното усвояване на месото им и спазването на мерките за неразпространение на Африканската чума по свинете.

До края на седмицата еднократните помощи на стопанствата в област Добрич ще бъдат изплатени

На около 800 стопанства еднократната помощ вече е изплатена, днес се очаква да бъде предоставена на още 150. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов на заседание на епизоотична комисия, представлявано от зам.-областния управител Живко Желязков.



Утре ще приключат с изплащането в Община Добричка. В четвъртък и петък това ще се случи и в Община Генерал Тошево, където 56 човека са подали заявления за еднократна помощ. В останалите общини в област Добрич сумата от 300 лева на стопанство вече е платена. 

За улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните посещават населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително е обявил ден и час. Средства се превеждат и по банков път. 

Д-р Борислав Каменов уточни, че през последната седмица няма подадени сигнали за скрити прасета, отглеждани в т.нар. “заден двор”. 

Припомняме, че във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната вследствие от заболяването АЧС домашните прасета трябваше да бъдат доброволно умъртвени до 5-и август в област Добрич. Според заповед на областния управител Красимир Кирилов, с която превантивно беше обявено бедствено положение до 2 септември, всяко открито незаклано прасе подлежеше на принудително умъртвяване и загробване. 

Изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства започна след 1 септември. 

1108 собственици на домашни прасета ще получат еднократна финансова помощ от 300 лева след доброволното усвояване на месото им и спазването на мерките за неразпространение на Африканската чума по свинете. На около 800 стопанства сумата вече е изплатена.