Театралния спектакъл „Кръговрат” и изложба живопис представят днес на „Виа Понтика” в Балчик

С две събития се вписва 11 септември във фестивалната програма на „Виа Понтика” – изложба живопис в Художествената галерия с начален час 17.00 и театрален спектакъл за малки и големи „Кръговрат” на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ - в 18.00 часа в читалище „Паисий Хилендарски”.

Театралния спектакъл „Кръговрат” и изложба живопис представят днес на „Виа Понтика” в Балчик

В изложбата ще бъдат представени творби на студенти от Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университет за изкуствата в Белград, Факултет за приложни изкуства – Белград, и Нишки университет, Факултет за изкуства – Ниш.


Първият театрален спектакъл в програмата на „Виа Понтика” 2019 – „Кръговрат”, е с автор проф. Жени Пашова и режисьор - гл. ас. д-р Михаела Тюлева. Ролите са поверени на студентите Александър Йорданов, Даниел Добрев, Денис Симеонов, Елин Стоянова, Иван Трайков, Ивелин Николов, Марияна Петрова, Стайко Стайков, Венцеслав Димитров, Ива Кирова, Йоана Седларска, Йордан Тинков, Павел Громков, Русита Боева, Соня Тодорова, София Трейман, Ралица Петрова, Балена Ланджева, Василена Колева.

Три са предложенията на младежкия форум с дата 12 септември. В 11.00 часа в Каменната зала в Двореца ще започне спектакълът за деца „Тигърчето Спас”, по идея на Рада Москова, на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Постановката е дело на проф. Жени Пашова, а режисурата - на д-р Михаела Тюлева. Автори на сценографията са Ивелин Николов и Йордан Тинков. Участват: Ивелин Николов, Йордан Тинков, Балена Ланджева, Стайко Стайков, Мариана Петрова - ІІІ курс „Актьорство за куклен театър“ от класа на проф. Жени Пашова.

Час по-късно – в 12.00, в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъде представена интерактивната мултимедийна инсталация „Видения” на възпитаници на Националната художествена академия – София. Автори на проекта с ръководител гл.ас.д-р Розина Макавеева - катедра „Сценография“, са Розина Макавеева, Невена Георгиева и Александра Кочоска. В интерактивната инсталация се осъществява връзка между физическата реалност и света на виденията и илюзиите. Въображението на зрителя бива въвлечено като активен участник в създаването на тези видения. Преплитат се звук, светлина, прожекция и материя, които образуват един своеобразен имагинерен пейзаж.

Фестивалният 12 септември ще приключи с прожекция на късометражно кино. Филмите са от четиринадесетото издание на CILECT PRIZE 2019. В компилацията THE CILECT PRIZE 2019 са включени общо 288 филма - 125 игрални, 100 документални и 63 анимационни филма. Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с един филм в категориите игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ. THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. по предложение на вицепрезидента на организацията проф. д-р Станислав Семерджиев - ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) - София.