Юндер Бейтула попадна в състава за световното по вдигане на тежести

Планетарният шампионат при мъжете и жените започва след седмица в Тайланд

Юндер Бейтула попадна в състава за световното по вдигане на тежести

Град Добрич и по-конкретно СКВТ „Добруджа“ ще има представител на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Тайланд от 18 до 22 септември. На подиума в Патая в кат. до 81 кг ще излезе Юндер Бейтула. За включването на добричлията в състава на България съобщи националният селекционер Иван Иванов. Наставникът ще разчита в азиатската държава на общо петима мъже и две жени. Трикольорите водиха целенасочена подготовка за шампионата цяло лято в София.


Личен треньор на Юн. Бейтула в СКВТ „Добруджа“ е Тодор Кирчев, който каза, че е обнадежден от моментната форма и резултати на възпитаника си. Надявам се състезателят, който вече е сред най-опитните в тима, да успее най-накрая да се реализира и да получи удовлетворение от вложеният труд в залата през годините. Ние постоянно поддържаме връзка, като на последното контролно в столицата вдигна тежести, които са сред най-добрите в кариерата му. Друг положителен момент е, че е здрав и не го измъчват тежки травми, което е допълнителна предпоставка да направи стабилно състезание. Имайки предвид, че надпреварата в Тайланд се явява квалификация за Олимпийските игри в Токио `2020, конкуренцията ще е повече от ожесточена. Началните тежести на нашият щангист, от които трябва да започне изявите са 150/190 кг, които се различават от направената предварителна заявка. Юндер трябва да излезе на подиума на 22 септември, а отпътуването за азиатската държава ще стане няколко дни по-рано, сподели Тодор Кирчев.  

Категориите на състезателите, които ще се изявяват в Тайланд, са съобразени с олимпийската програма за Токио `2020. Световният шампионат е част от квалификационните турнири за игрите в японската столица следващото лято. Той е с най-висок ранг при събирането  на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория, правят уточнението от БФВТ.

Състезателите, които ще представят България на световното са: Жени - 45 кг Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев) и 55 кг Мая Иванова (Хасково, Живко Архондев) Мъже - 67 кг Стилян Гроздев (Русе, Кръстина и Радослав Атанасови), 73 кг Божидар Андреев (Сливен, Пламен Братойчев), 81 кг Юндер Бейтула (Добрич, Тодор Кирчев), 109 кг Георги Шиков (Варна, Никола Колев), 109 кг Васил Господинов (Асеновград, Лъчезар Кишкилов).