Рокери от Националния мотоклуб „Кан Аспарух” ще отбележат годишнина от създаването на паметника на българския владетел в Добрич

Стотици мотоциклетисти от Националния клуб „Кан Аспарух” ще се съберат пред паметника на създателя на българската държава днес, за да отбележат 38-ата годишнина от построяването на мемориалния комплекс.

Рокери от Националния мотоклуб „Кан Аспарух” ще отбележат годишнина от създаването на паметника на българския владетел в Добрич

Той е създаден през есента на 1981 година и е най-големият паметник, посветен на хан Аспарух у нас. Изграден е за 11 месеца и проектиран от народния художник проф. Величко Минеков и архитект Иван Николов. Състои се от конник, петима войни, стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън. Височината на фигурата на конника, от копитото на коня до върха на меча, е 24 метра, а на коня - 11. Изработен е от бронз.


Честванията ще започнат с почетна мотообиколка на град Добрич. Шествието ще потегли в 11:30 часа, като сборен пункт ще бъде паркинга пред Мотоклуб „Орлите”, ул. Бойчо Огнянов 6, и ще завърши на паметника на хан Аспарух.

Там в 12 часа ще започне честването на 38 години от построяването на монумента. Рокерите ще отдадат почит на създателя на българската държава и патрон на клуба като поставят венци и цветя на паметника. В събитието ще се включат мотоклубове, свободни мотористи и граждани от цялата страна. Родолюбиви деца ще поздравят присъстващите със стихове, посветени на България. 

След това мотоциклетистите ще се отправят към нос Калиакра, където със средства, събрани от мото клуб "Кан Аспарух", беше издигнат пилон с българското знаме. На крепостта в близост до флага ще бъде  поставена паметна плоча. 

Честванията ще завършат с празненство във вила „Романа” в местността „Иканталъка”. За доброто настроение ще се погрижи една от най-родолюбивите рок групи – „Епизод”, която ще изпълни двучасов концерт.

Снимка: Светослав Петков