С богат репертоар ПФА „Добруджа“ отбеляза достойните 65 години творчество (+СНИМКИ)

С грандиозен концерт Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа“ отбеляза своите достойни 65 години творчество и предаване на българските традиции и музика.

С богат репертоар ПФА „Добруджа“ отбеляза достойните 65 години творчество (+СНИМКИ)



Началото на ансамбъла е започнало през 1952 година. Атанас Генчев, който тази година става на 95, заедно с Димитър Димитров, ръководител на хоров колектив, решават да направят съвместен концерт. При явяването им на сцена са получили адмирации от публиката и предложение да развият едно съвместно начало. Добричката публика е инициирала създаването на ансамбъла, а тогавашното ръководство на Добрич е подпомогнало развитието му. За продължаване на професионалния път Атанас Генчев и Димитър Димитров са поканили танцов състав от Дома на народната армия и са започнали подготовка за първата им продукция като ансамбъл, която е била представена на 10 октомври, 1954 година. Тогава е първата съвместна продукция на хор, оркестър и танцов състав с ръководители Атанас Генчев и Димитър Димитров. Това е и рождената дата на ПФА „Добруджа“.



В момента главен художествен ръководител е Стоян Господинов, музикален ръководител е Живко Желев, а репетитори са Иванка Русева и Мариян Опълченов. Хореограф на ансамбъла е Христо Христов, за когото  концертът беше бенефис . Той получи най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристално огърлие“  за дългогодишен принос в културното развитие.



Със сълзи на очи Стоян Господинов сподели, че моментът е много специален за екипа на ансамбъла. Той се обърна към хореографа с думите: Ще ми липсваш. 

 „Горд и щастлив съм, че можах да работя с такива знаещи, можещи, обичащи българския музикален и танцов фолклор колеги“, каза хореографът Христо Христов, който се оттегля от професията заради възрастта си.



Публиката се наслади на танците Добруджанска сюита, Провадийски игри, На сватба, Момински танци и Тракийска сюита. 



В програмата участие взе и Академичният хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив с главен диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, който е бил художествен ръководител на ПФА „Добруджа“.


Пред присъстващите Стоян Господинов сподели за желанието му в Добрич да бъде изградена многофункционална сграда, в която да се помещават волейболни и хандбални отбори, а ансамбъл „Добруджа“ да изнася концерти там. Той отбеляза, че много хора не са успели да присъстват на концерта заради ограничения брой места.  







Екипът на Добрич Онлайн пожелава още много години творчески път на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“.