Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 9 до 13 септември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

25 състава от цялата област се представиха във фолклорния събор "Славеи пеят в Пчеларово". Самодейни и фолклорни групи, индивидуални изпълнители и танцови формации създадоха прекрасно настроение сред многобройната публика, представяйки автентичен фолклор от Североизточна България. 



7 430 е общият на брой на учениците в общинските училища в Добрич, разпределени в 335 паралелки за предстоящата учебна година. Броят на първокласниците е 650, като те са с 35 повече от миналата година. 

Треньорът по плуване в СКПС „Добруджа“ Антония Михова е взела участие в Световно първенство по плувни спортове за ветерани, провело се в Кванджу, Южна Корея.  Антония е спечелила два медала за четвърто място от две щафети, като отличията са били връчвани до шесто място. 

ВМРО издига за кметския пост в Община Каварна и водач на листата с кандидати за общински съветници Елена Балтаджиева. Тя е на 44 години, с висше образование и има богат опит в областта на подготовката, управлението и реализацията на проекти с европейско финансиране. В продължение на 8 години е била началник отдел „Евроинтеграция” в община Каварна. Надгражда опита си като заместник-кмет на община Тутракан през изтичащия мандат. 

Със заповед на кмета на Добрич Йордан Йорданов са определени местата на територията на общината за поставяне на агитационни материали по време на предизборната кампания в изборите за общински съветници и за кмет на 27 октомври 2019 г. 

Изграждат нов парк с детска площадка, фонтан и розариум в Балчик. Паркът ще има пряка връзка с археологическата зона. В непосредствена близост ще бъде и спортният комплекс, чието строителство ще започне скоро. 

Набират доброволци за подпомагане развитието на младежи от центровете за настаняване от семеен тип. Менторската програма "Искам да бъда" има за цел да бъде даден добър старт в живота на младежите и децата. 

По традиция на 22 септември, когато е и празника на село Селце, от 11:30 часа на стадиона ще се проведе турнир по конен спорт в чест на основателя на този спорт  в селото Злати Митков и неговия син Пламен, който също жъне много успехи в ездата. 

С жълта бюлетина международната организация Интерпол издирва 28-годишния Станчо Василев Димитров от град Добрич. В официалния сайт на Интерпол са посочени датата на раждане, както и имената на родителите на издирвания мъж. Той е роден на 29 март, 1991 година. Баща му се казва Васил Станчев Йорданов, а майка му Маргарита Стаматова Радева. 

Град Добрич и по-конкретно СКВТ "Добруджа" ще има представител на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Тайланд от 18 до 22 септември. На подиума в Патая в кат. до 81 кг ще излезе Юндер Бейтула. За включването на добричлията в състава на България съобщи националният селекционер Иван Иванов. 

Със заключителен Гала концерт завърши Националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Дунавски звезди“, който се провежда за първи път в гр. Силистра. В надпреварата за лауреатските звания се включиха пет представителина Студио за поп-рок певци "Сарандев" при Младежки център - Добрич с вокален педагог Елена Карабельова. Всички се завърнаха с отличия. „Наградата на кмета“ грабна Димитрина Германова, която събра най-голям брой точки в четвърта възрастова група.

От началото на годината са установени 209 излезли от употреба моторни превозни средства в Добрич, паркирани на терен държавна или общинска собственост. 

Община Добричка е в готовност за нормално започване на учебната 2019/ 2020 година. Във всички училища и детски градини са обезпечени условията за безпроблемно протичане на учебния процес. Общо 1070 са учениците в общината, като първокласниците за тази учебна година са 130. 

4584 фиша са съставени от служителите на Общинската полиция в Добрич от създаването й до момента, съобщиха от местната администрация в отговор на запитване от Добрич Онлайн. Констатираните нарушения са предимно за неправилно паркиране в тревните площи в централната градска част и по кварталите, паркиране на автомобилите върху тротоари, пешеходни пътеки, инвалидни места, спирки и кръстовища. 

113 първокласници тръгват на училище в община Тервел. Първокласниците тази година са 113, с 15 по-малко от миналата година.Запазва се броят на постъпващите в първи клас деца в селата Зърнево и Коларци. В Тервел първолаците са 60, с 4 по-малко от есента на 2018 година. 

Продължава строителството на параклиса в село Коларци. Той носи името на Света Злата Мъгленска. Ако времето позволи параклисът ще бъде осветен на храмовия му празник – 18 октомври. 

Съдът потвърди временното отстраняването на Тодор Гикински от длъжността изпълнителен директор на ВиК – Добрич. Състав на Окръжния съд в Добрич не одобри жалбата на изпълнителния директор на „ВиК Добрич“ АД Тодор Гикински срещу определение на Районния съд, с което той временно е отстранен от длъжност. Гикински беше привлечен като обвиняем за това, че през периода от 10 до 14 февруари 2019 г. в с.Батово, обл. Добрич, в качеството си на управител на акционерното дружество, чрез посредственото извършителство на трети лица - работници и служители във фирмата, в нарушение на разпоредби от Закона за водите, е изградил съоръжение за водоползване от река Батовска. 

Медийна компания К и П Адвъртайзинг награди Община Балчик за популяризиране на туризма в България в категория "Морски туризъм" на специална церемония в Централния военен клуб в София. 

Няма глобени стопани на кучета при извършените съвместни проверки на екоинспектори и служители на Общинската полиция, съобщиха от местната администрация в отговор на запитване от Добрич Онлайн. Контролът е бил направен през месец юли в градския парк “Свети Георги”.

Управителният съвет на ВиК Добрич избра нов изпълнителен директор на дружеството, след като вчера Окръжният съд отстрани от длъжност Тодор Гикински. Саркис Караджиян е новият шеф на ВиК – Добрич. 

Дамите от клуб "Инер Уийл" зарадваха бъдещи ученици от Центровете за настаняване от семеен тип. Първокласниците и второкласниците от ЦНСТДБУ 1 и 2 в Добрич ще тръгнат на училище с нови раници и учебни материали. 

С богат репертоар ПФА "Добруджа" отбеляза достойните 65 години творчество. Публиката се наслади на танците Добруджанска сюита, Провадийски игри, На сватба, Момински танци и Тракийска сюита.