Рокери от Националния мотоклуб „Кан Аспарух” почетоха своя патрон (+СНИМКИ)

Мотоциклетисти от цялата страна се събраха пред паметника на създателя на българската държава в Добрич, за да отбележат 38-ата годишнина от построяването на мемориалния комплекс.

Рокери от Националния мотоклуб „Кан Аспарух” почетоха своя патрон (+СНИМКИ)



Честванията започнаха с почетна мотообиколка, която премина през главните улици на града и приключи на най-големия паметник, посветен на хан Аспарух у нас. Той е създаден през есента на 1981 година. Изграден е за 11 месеца и проектиран от народния художник проф. Величко Минеков и архитект Иван Николов. Състои се от конник, петима войни, стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън. Височината на фигурата на конника, от копитото на коня до върха на меча, е 24 метра, а на коня - 11. Изработен е от бронз.


Рокерите от подразделенията на Националния мотоклуб „Кан Аспарух” и техните колеги и приятели отдадоха почит на създателя на българската държава с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметника. 


Млади таланти от Театрална студия „Зорница”, с преподавател актрисата Ема Георгиева поздравиха присъстващите със стихове за хана и неговото дело.


След което мотоциклетистите се отправиха към нос Калиакра, където със средства, събрани от мото клуб "Кан Аспарух"- гр. Варна, беше издигнат пилон с българското знаме.


На крепостта, в близост до флага те поставиха поставена паметна плоча. 


Честванията завършиха с празненство във вила „Романа” в местността „Иканталъка”, с концерт на една от най-родолюбивите рок групи – „Епизод”. Музикантите изпълниха неофициалния химн на клуба – песента „Батак”.