Ути Бъчваров отличи най-добрите щандове на Празника на плодородието в Шабла

24 участници, сред които читалища, обществени организации и частни производители от община Шабла са участвали в Празника на плодородието, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Ути Бъчваров отличи най-добрите щандове на Празника на плодородието в Шабла


Кметът на Община Шабла Мариян Жечев и Ути Бъчваров са приготвили и раздали на присъстващите четири казана с миди и два с раци. От Държавния социален патронаж в крайморския град са изпържили и раздали 40 кг цаца, 30 кг сафрид и 30 кг сребриста каракуда и са направили три казана с рибена супа за присъстващите.


Председателят на журито Ути Бъчваров и членовете главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов и Димитрина Катранджиева, собственик на комплекс в село Крапец, са обходили и оценили всеки щанд на участниците.


За най-добър български производител е била отличена млекопроизводителна ферма „Овчарови“ в Шабла. Те са впечатлили журито с приготвената от тях саздърма. Кметството на село Горун се е окичило с награда за най-вкусно местно ястие, благодарение на приготвен от тях лучник. Кметството на село Ваклино е било отличено за нестандартен щанд, на който е имало ястия от различни национални кухни. Наградата за най-добре изглеждащ щанд е отишла в Тюленово, където дамите от селото са научили Ути как се преде и усуква домашна вълна. Фурната в село Дуранкулак е завоювала награда за хляб.


Отличието за най-богат щанд е отишло в село Пролез, а в село Езерец - наградата за най-едър чесън, глава с тегло 0,500 кг. Общинската администрация в Шабла е била отличена за най-едър плод, за едър зеленчук - село Граничар, а за най-голяма тиква село Горун. Отличието за най-вкусно тестено изделие е спечелил пенсионерският клуб „Бонка Добрева“ в село Крапец.


Нова и атрактивна част от Празника на плодородието е била Рибният фест. Той е започнал с кулинарно състезание „Fish chef”. В него са участвали пет отбора – на Шабла и от селата Дуранкулак, Крапец, Езерец и Тюленово.

Момчил Сарандев е бил капитан на отбор „Шабла“, кметът Веселин Йорданов на „Дуранкулак“, Йордан Марчев на „Крапец“, Каро Великов на „Езерец“ и Светла Стаматова на „Тюленово“.

В рамките на един час е трябвало да приготвят калкан, акула, кефал и есетра по тяхно въображение и избор на подправки. Отборът на село Езерец е бил отличен за традиционно приготвената от тях риба, а този на Шабла за гурме рибни ястия.

След като наградите са били връчени, на сцената се е качила Николина Чакърдъкова и неврокопските танцьори.

Празникът на плодородието се финансира със средства по проект „Информационна кампания на територията на община Шабла на тема „Полезността на продуктите от риба и аквакултури“, Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за Морско дело и рибарство 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и Държавния бюджет на Република България.