Декларация срещу шистовия газ ще гласува Община Тошево

Група общински съветници ще внесе за гласуване декларация срещу шистовия газ на следващата общинска сесия в Генерал Тошево.

Декларация срещу шистовия газ ще гласува Община Тошево

Местният парламент в Генерал Тошево ще заседава на 21 септември.

 

Група общински съветници ще предложат декларация, с която Община Генерал Тошево ще изрази позицията си срещу проучванията и добива на шистов газ на територията й.

 

Декларацията е първата стъпка, с която общината може да защити житницата на България, заяви за Добрич Онлайн Недко Марчев - председател на Общински съвет - Генерал Тошево. Заради техническите срокове по организирането на референдум по темата, няма да можем да проведем такъв в деня на изборите, обясни Марчев.

 

Всички постоянни комисии към местния парламент ще разгледат декларацията и преди сесията ще изкажат своята позиция, като така ще се оформи окончaтелния вариант, който ще бъде внесен за гласуване на заседанието.

 

Официално не са ни предоставени никакви документи, научаваме по "втория начин", че част от територията на Община Генерал Тошево попада в зоната за проучване на шистов газ, коментира още Недко Марчев.

 

Председателят на Общински съвет - Генерал Тошево разсея слуховете, че около село Рогозина вече са започнали проучвания за шистов газ.  Там става дума за традиционния метод за проучване на газ и нефт, обясни той.