Фестивал в чест на хляба отново ще се проведе в Добрич

Второ издание на фестивала „Хлябът, който ни свързва“ ще се проведе на 21 септември в Добрич, съобщиха от местната администрация.

Фестивал в чест на хляба отново ще се проведе в Добрич

Събитието има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджа като част от българската национална идентичност. Чрез реализацията на проекта ще бъдат визуализирани по един нетрадиционен и атрактивен начин отделни епохи от европейската цивилизация. Предвидените експериментални работилници представляват обособени места, където ще бъдат представени мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – праистория, античност, средновековие, възраждане и съвремие. Чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда, с помощта на посредник аниматор, ще оживеят най-емблематичните за съответната епоха културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба. Всеки посетител ще чуе разказа на аниматора за ролята и функцията на хляба, ще наблюдава различни демонстрации и възстановки на ежедневни или празнични ритуали и обреди и ще има възможност да участва в тях. 


Участие в програмата ще вземат и Фолклорният танцов ансамбъл „Добротица“ и Танцовата студия „Добрич“ при Общинския Младежки център, с главен художествен ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев, и Фолклорният ансамбъл „Златна Добруджа“ с главен художествен ръководител Коста Георгиев. 

Фестивалът „Хлябът, който ни свързва“ ще се проведе на 21 септември от 10 до 17 часа на пл. „Свобода“. Събитието се организира за втора поредна година от Община Добрич, Регионалния исторически музей в Добрич и Художествената галерия в Добрич.