„Двореца” в Балчик е домакин на десетото юбилейно издание на Международния арт форум „Без граници“

За десета поредна година ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик ще бъде домакин на Международния етнофорум „Без граници”. Той включва в себе си конференции, изложби на художници и фотографи и концерти на изпълнители от цял свят.

„Двореца” в Балчик е домакин на десетото юбилейно издание на Международния арт форум „Без граници“

„Преди 10 години в „Двореца” форумът започна с една конференция, а сега вече е международен фестивал с голяма обществена подкрепа и много голям отзвук”, заяви директорът на културния център Жени Михайлова.  Тази година освен конференцията, която събира организатори на фестивали от цяла Европа и света, събитието ще бъде съпроводено от концертна програма и изложба на художници и пленеристи, които са творили, вдъхновени от красотата на „Двореца”. 


От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 19 до 22 септември. Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Тази година избраните теми са „Източна и Западна Европа – защо е толкова трудно да работим заедно?“, „Създаване на мрежа от фестивални организатори и промоутъри“ и „Културният обмен – инструмент за заздравяване на връзките между хората“. 

В рамките на „Без граници“ ще се състои изложба на фотографи, художници и скулптори от 4 държави. Творбите могат да бъдат разгледани на  19 септември, от 19:15 часа в „Каменната зала“ на „Двореца”.

2019 година е посветена на коренните езици на ООН. По този повод десетото издание на ¨Без граници¨ е със специален фокус към тази тема. В музикалната програма ще бъдат представени изпълнения на езика на народа на Саами (коренното население на Северна Европа), идиш (езика на евреите ашкенази), бенгалски език от Индия, унгарски и др. Музикалният етно/уърлд фестивал ще се проведе на 21 и 22 септември на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик. В първата вечер на сцената ще се качат унгарската група „Месечинка”, „Сабачаг” от Белгия/ Франция и „Веданъ Колодъ” от Сибир. На 22 септември гостите на „Двореца” ще се насладят на изпълненията на Дипанита Ачаря и Арпан Чакраборти от Индия, „Мултимулт” и Марина Пигулеску от Румъния и „Вилда” от Финландия. 

Арт форумът „Без граници“ е продукция на Стопанската камара във Варна, в партньорството с „Двореца” – Балчик и арт мрежа „Скендерман”.