БЧК - Добрич стартира втора кръводарителска кампания

Български Червен кръст и Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ - Добрич инициират втора кръводарителска кампания под наслов "Дарете кръв за пострадали при пътни инциденти".

БЧК - Добрич стартира втора кръводарителска кампания

От 24 до 30 септември всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години може да помогнете в името на живота. Работното време с кръводарители е от 8 до 12 часа.


Акцията през април беше подкрепена от 34 съпричастни граждани, от които 30 дариха близо 14 литра кръв. Сред първите доброволни кръводарители бяха и двама служители на БЧК Добрич - Светлана Йосифова младежка дейност и Мая Кирилова от центъра за обществена подкрепа. По данни на отделението по „Трансфузионна хематология“ разпределението на донорите по пол е 26 мъже и 4 жени, на възраст до 30 години - 7, от които трима даряват за първи път.

Кръвта, която сте дарили, може да бъде използвана за преливане в случай на кръвоизлив, катастрофа или хирургически интервенции. Тя може да бъде използвана и за лечение на деца и възрастни с различни заболявания. От дарената кръв се произвеждат и лекарства. Над двеста болести и хиляди пациенти у нас годишно се лекуват с медикаменти на базата на кръв.

Даряването на кръв е безопасна манипулация, използват се само стерилни консумативи за еднократна употреба.

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество кръв от 450 мл. Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено за 3 - 4 седмици. Даряването на кръв отнема по-малко от 40 мин. В това време влизат всички процедури: попълването на документите; изследването на хемоглобина и определянето на Вашата кръвна група; разговор с лекар и отдиха след това.

Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, съгласно Кодекса на труда - в деня на кръводаряване и на следващия ден.