Йордан Апостолов: Денят на Независимостта е тържество на свободния дух

22 септември 1908 година остана в историята на България като най-величавото тържество на свободния дух , зрелостта, държавността и единението.

Йордан Апостолов: Денят на Независимостта е тържество на свободния дух

Този ден е символ и на решимостта на народа ни да гради своя държава и да върви по своя път, редом до държавите от Стария континент.  Обявяването на независимостта на България е родно дело, извършено само от българи, от българската държава, от нейните конституционно установени държавни органи – княза, Народното събрание и правителството. Тя е акт на държавническа мъдрост и проява на натрупаната в годините от Възраждането национална сила. Този ден става възможен , защото е вплел волята за самоопределение на народа, таланта на младата българска дипломация и далновидността на тогавашните ни държавници. 



Стъпките по този път ни давата увереността и самочувствието на българи, на европейци, на достойна част от световната история. Денят на Независимостта е денят, в който наш дълг е да отдадем почит на хилядите, дали живота си в освободителните борби и отвоювали тази независимост. Днешната дата ни изпълва с увереност и гордост, но и ни задължава да продължим да развиваме страната си по европейски, следвайки пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. 

Желая на всички оптимизъм, отговорност и вяра, че когато сме заедно, можем да успеем. 

Честит празник на Независимостта, добруджанци!