Добрич почете паметта на падналите за свободата на Добруджа

С военен ритуал и заупокойна панихида във Военното гробище – музей в Добрич по традиция започнаха проявите по повод празника на града.

Добрич почете паметта на падналите за свободата на Добруджа



На церемонията присъстваха зам.-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева, капитан трети ранг Балкански – командир на приемен радиовъзел към Военно формирование 26800 на  Военноморските сили на Р България, народните представители Даниел Петков, Даниела Димитрова, Йордан Апостолов, Йордан Йорданов, д-р Хасан Адемов, генералният консул на Турция в Бургас Сенем Гюзел, областният управител на област Добрич Красимир Кирилов, председателя на Общинския съвет Иво Пенчев, представители на Министерството на отбраната, делегации от побратимените градове на Добрич, почетни граждани, военоинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, представители на политически партии и движения, граждани и гости на град Добрич.


Заупокойна молитва в памет на героите отдали своят живот на Добруджа и войните, които почиват на Добруджанска земя отслужиха иконом Иван Дойчев –архиерейския наместник на Добричка духовна околия и свещеници от храмовете в Добрич.


„Нека този ден, братя и сестри, винаги да помним, нека да помним и жертвата, която са направили тези знайни и незнайни воини за освобождението на нашето мило Отечество. Бог да  ги прости, вечна им памет и честит празник на всички”, каза в словото си архиерейският наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Дойчев.


"Във всеки гробищен парк цари почетно мълчание, пред надгробния паметник на близък покойник всеки стои със сведена глава, припомня си скъпи физически черти, духовни качества, ценни съвети и възпитаващи каузи, мислено съединява световете на мъртвите предходници и живите наследници. Всяка година на 25-и септември ние граждани и гости на  Добрич се събираме във Военното гробище, за да се поклоним пред  хилядите паметници на непознати покойници. Усещането е особено, за нас те нямат индивидуални лица, а се сливат във величавото лице на героизма, проявен в боевете за свободата на Добруджа”, каза в тържественото си слово зам.-кметът д-р Емилия Баева.


С минута мълчание бе почетена паметта на героите.


Поднесени бяха венци и цветя на признателност.


„Приемам този празник като нещо велико, да се освободиш от турско, но и от румънско е голяма работа”, каза 85-годишната Иванка Боянова, която е потомка на полковник Дяков, който е погребан във Военното гробище в Добрич. „Макар, че съм родена в Румъния и съм осиновена тук, аз съм горда да се нарека днес добруджанка”, допълни възрастната жена. 

 „Този ден ми напомня за нашите предци, които са загинали за свободата ни и почиват тук. Те са дали живота си в името на каузата ние сега да сме свободни и мирни”, сподели Марин. 





Празникът продължи с концерт „Приказки за Добруджа“ на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов на площад „Свобода”. 


В 16 часа в Градския парк „Свети Георги” ще се състои концерт на стари градски шлагери  и патриотични песни „Обичам те, Добрич”, а от 17:30 часа жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на изпълненията на Духовия оркестър, с диригент Стоян Монов. 

В Концертна зала „Добрич“, от 19 часа Веско Ешкенази и Плевенска филхармония ще поздравят добричлии с  Годишните времена на Вивалди и Пиацола.

Програмата ще завърши с празничен поп рок-концерт „Здравей, Добрич“ на площад „Свобода”.