Районният съд в Балчик изготвя препис на Конституцията по повод Деня на отворените врати

Съдии и служители от Районния съд - Балчик отбелязват 140-годишнината от създаването на Търновската конституция с изготвяне на препис на действащата Конституция на Република България.

Районният съд в Балчик изготвя препис на Конституцията по повод Деня на отворените врати

В кампанията се включват също прокурори и служители от Районна прокуратура – Балчик. Кулминацията ѝ ще бъде на 30 септември 2019 г. - Деня на отворени врати на Районен съд – Балчик, когато ще участват и ученици от СУ „Христо Ботев“ в града.



Младежите ще препишат на ръка текстовете от Глава шеста „Съдебна власт“ на Конституцията на Република България. Участието им ще допринесе за повишаване на правната грамотност и култура на учениците, тяхното познание за съдебната власт и за значението на закона за регулиране на отношенията в държавата. То се осъществява и в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Висшия съдебен съвет, по която Районен съд – Балчик работи от 2015 година.

С инициативата магистратите желаят да покажат разбиране и приемственост на идеите и традициите на основания закон на България и уважение към изконно установените норми за разделение на властите, баланса и връзката между държавата и правата на гражданите. Целта е да насочат вниманието на обществото към основния закон, към разписаните в него права и задължения, и да акцентират на ролята на закона за регулиране на взаимоотношенията в държавата.

Текстовете от Конституцията се приписват на ръка на специално подготвени листи, като в поле в страни всеки участник отбелязва своето име. Изготвеният препис ще бъде подвързан и съхранен в специално място в Районен съд - Балчик, достъпно за посетителите в съдебната институция.

Районен съд – Балчик кани граждани, адвокати и ученици да се включат в кампанията, като на място в съда препишат текстове на Конституцията. Дейността се реализира в периода 18 септември – 8 октомври в сградата на Съдебна палата – Балчик, на трети етаж в 310 кабинет.