„Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!” е мотото на Европейския ден без загинали на пътя

За четвърта поредна година на територията на цяла Европа е организирана мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя, съобщават от МВР.

„Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!” е мотото на Европейския ден без загинали на пътя

Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL и ще се проведе днес, 26 септември. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.


Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

На сайта на Пътната полиция е активна и специална секция, посветена на EDWARD. Предвидена е възможност и всеки може да се включи в проекта със своя инициатива и обещание.

През годините в Европейския ден без загинали на пътя, България е показала добри резултати. През 2017 година е загинал само един човек, а през 2016 и 2018 в деня на операцията у нас е нямало нито един смъртен случай при пътнотранспортно произшествие.