Министерството на културата ще подпомага майсторски класове в училищата по изкуствата

Министерството на културата ще създаде програма, чрез която да подпомага проекти на училищата по изкуствата, в които под формата на майсторски класове големи български артисти ще могат да предадат своя опит на учениците.

Министерството на културата ще подпомага майсторски класове в училищата по изкуствата

Това каза пред журналисти днес министърът на културата Боил Банов.



Той беше на посещение в ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик във връзка със семинар на директорите на училищата по изкуствата в България. 

„Това са едни редовни семинари, които провеждаме 2-3 пъти годишно със всичките ни директори на училища по изкуства и култура, за да синхронизираме своята дейност, да си помагаме взаимно с оглед осигуряване на най-добро специализирано образование в областта на изкуствата и културата”, каза Боил Банов. 

Темата на дискусиите беше „Мястото и ролята на известните български творци в българското обучение по изкуства и култура”. 

„Нашите училища са на изключително високо ниво, те се котират не само в рамките на държавата, а и в рамките на Европа и целия свят. Дейността им е за пример, нееднократно получаваме запитвания в Министерството на културата от важни фактори от Европа и света, които искат да разберат какъв е нашия модел, защо е толкова успешен и как работим по създаване на творци”, заяви министърът на културата. 

Той сподели, че специална точка в разискванията днес е била как българските училища по изкуства и култура да потърсят, облекчат и намерят достъп до образователната си система на заслужили български творци в различните сфери на изкуствата. 

„Взехме две много важни решения първото е, че всички директори поемат отговорността да направят така своите програми и механизми за кандидатстване на преподаватели в тях, че основно значение да има образованието, биографията на един човек, портфолиото му и неговите качества на педагог, а не дали към момента на кандидатстването си да заеме длъжността на преподавател в някое от нашите училища, ако е бил певец да изпее някоя песен, или ако е бил танцьор да ни изтанцува нещо”, каза Банов.

По неговите думи фокусът във всички училища по изкуствата ще бъде върху качествата и възможностите на човека, който иска да преподава. „Българските ученици го заслужават – те са бъдещето на нацията”, заяви той. 

 Директорите са предложили Министерството, в новия бюджет, да създаде фонд, чрез който да подпомага проекти на училища по изкуствата, в които под формата на майсторски класове да могат да се канят големи български артисти, които да предадат своя опит на учениците, а те от своя страна да се докоснат до своите идоли.

"Това е една много сериозна и качествена идея, която аз ще подкрепя. Така чрез нормативната база и  финансово подпомагане на проекти ще дадем ясен сигнал и насоченост към това да повишим още повече качеството на образование в нашите структури и наистина ще дадем ясен знак на всички можещи, успели и доказани хора, че уважаваме труда им и те имат място при нас и нашите деца”, каза в заключение министърът на културата Боил Банов.