Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 23 до 27 септември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Юндер Бейтула донесе бронз за България от световното по щанги. Състезателят на СКВТ „Добруджа“ изненада конкурентите и финишира пети в двубоя след отличните си изяви в група „Б“.



7-годишната Ванина Григорова от Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежкия център в Добрич, с вокален педагог Елена Карабельова, е получила своето пето отличие за тази година. Отличните й певчески умения отново са направили силно впечатление, благодарение на които е спечелила втора награда от Международен конкурс за вокално изкуство "Морски звездички".

Разкрити и задържани са извършителите на убийство на 41-годишен мъж, който е бил обявен за издирване от около десет дни от своите близки. Това е станало чрез активни оперативно-издирвателни и следствени действия под прякото ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.

Задържаха под стража двамата младежи, привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийство. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че за времето от 12 до 15 септември, в землището на село Котленци, общ. Добричка, в съучастие помежду си като съизвършители, са отнели златни накити от владението на 41-годишен мъж с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е бил придружен с убийството на мъжа.

Двамата младежи убили 41-годишния мъж заради 90 грама златни накити.

Започват масирани проверки за скрити прасета в стопанствата от типа „заден двор”. Това съобщи главният инспектор от ОДБХ - Добрич д-р Галина Апостолова на провело се заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с болестта Африканска чума по свинете.

Откриха строителната площадка на храм "Свети Лука Кримски" в Добрич. Храмът ще бъде изграден благодарение на безвъзмездно отстъпения терен от Община Добрич и със спомоществователството на дарители. 

В навечерието на празника на град Добрич – 25 септември, 85-годишната Иванка Боянова почете паметта на загиналите воини, погребани във Военното гробище в Добрич. Добричлийката положи цветя на гробовете на български, румънски и руски воини, които са неидентифицирани и на чийто кръст пише – „непознат“.

При изключително голям интерес премина представянето на книгата "100 години футбол в Добрич", проследяваща историята на популярната игра в града. Над стотина присъстващи – бивши и настоящи футболисти, треньори, деятели и общественици заеха днес места в огледална зала „Нели Божкова“, за да станат част от празника по повод вековният юбилей на организираното футболно движение в Добрич.

Ученици от Добрич популяризират туристическите забележителности в града. Самуил, Снежана, Таня и Елис от Средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ започнаха кампания #ОпознайДобрич.

Добрич почете паметта на падналите за свободата на Добруджа. С военен ритуал и заупокойна панихида във Военното гробище – музей в Добрич по традиция започнаха проявите по повод празника на Добрич.

Двама достойни граждани на Добрич получиха почетни отличия. Главният художествен ръководител на Професионалния фолклорен ансамбъл “Добруджа“ Стоян Господинов наградиха със званието Почетен гражданин на Добрич. Той получи отличието за изключителния му принос за популяризиране на българския танц, музика и традиция в България и чужбина.С второто значимо отличие Почетен знак на общината наградиха председателя на ХобиСклуб Иван Тодоров. Основната цел на организацията е приобщаване на зрително затруднени и хора с други увреждания. 

Община Шабла получи противопожарен автомобил, дарение от община Терешин, Полша.

Избраха почетния гражданин на Добрич Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ. На изслушването във вторник тя успя да убеди членовете на борда, че е подходяща за поста.  Българката е единствената номинация. Кандидатурата й беше подкрепена от ЕС, САЩ също я подкрепиха негласно.

Министерството на културата ще създаде програма, чрез която да подпомага проекти на училищата по изкуствата, в които под формата на майсторски класове големи български артисти ще могат да предадат своя опит на учениците.

Две самостоятелни паралелки с по-малко от 10 ученици в гимназиален етап ще бъдат формирани в Обединено училище „Пейо К. Яворов” в с. Стефаново през учебната 2019/2020 година.

Стара канализация в Добрич създава проблеми, участъкът ще бъде включен във водния проект. На 17 декември, миналата година, е възникнал за първи път проблем със старата канализация по ул. „Димитър Списаревски” в Добрич.

Самоделно преработване на газовата уредба на таксиметровия автомобил е причината за взрива в бензиностанцията на пътя за Варна, който отне живота на възрастна жена. Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров.

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова днес посети социалното предприятие "Чудната градина" на фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич.

Християн Христов остава директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Това стана ясно от окончателните резултати от защита на концепция и събеседване за длъжността.