Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в Европейската седмица на програмирането

Европейската седмица на програмирането е движение на равнище граждани, ръководено от доброволци, които популяризират програмирането в своите страни в качеството си на посланици на Седмицата на програмирането.

Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в Европейската седмица на програмирането

От 5 до 20 октомври под мотото „Вдъхнете живот на вашите идеи” библиотеките от страната ще организират различни събития с цел:



· да се насърчи творческата изява чрез програмиране;

· да се дадат повече възможности на всеки;

· да свържат хората с интерес към програмирането от цяла Европа;

· да се повиши интереса към технологиите, техническите науки и математиката.

Европейската седмица на програмирането е движение на равнище граждани, ръководено от доброволци, които популяризират програмирането в своите страни в качеството си на посланици на Седмицата на програмирането. Европейската комисия подкрепя Европейската седмица на програмирането и други инициативи за подобряване на уменията в областта на цифровите технологии в Европа. Подобряването на тези умения е част от Програмата за придобиване на нови умения в Европа и Плана за действие на ЕС в областта на обучението по цифрови технологии. Активен посланик на кампанията от самото начало е евродепутатът Ева Майдел, която се включва във всички събитията, организирани от Публични библиотеки 2030 в Европейския парламент.

По проект "Генерация Код" на Фондация "Глобални библиотеки-България", по грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмирането, през годината Регионална библиотека „Дора Габе” получи дарение от 10 робота Финч, както и 6 броя програмируема интерактивна играчка Пчела робот (Blue-Boot, Bee-Bot) и цветни подложки от винил за работа с тях.

С роботите Финч библиотеката организира занимания за деца от град Добрич и им показа, че програмирането може да е интересно, забавно и полезно. Освен с роботите Финч през седмицата на програмирането библиотеката ще зарадва малчуганите от 4 до 7 години сами да програмират действията на пчеличките-роботи.

Предвидени са следните занимания: Забавно занимание с Пчела робот (Blue-Boot, Bee-Bot), с деца от подготвителна група на ДГ №9 „Пчеличка” Дата: 16 октомври, 10.00 ч. Място: Работа с деца

Забавно занимание с роботите Финч, с ученици от 4 кл. ЧОУ „Мария Монтесори” Дата: 18 октомври, 13.40 ч. Място: Обучителен център

Библиотеката е отворена за сътрудничество с детски градини и училища след предварителна заявка. Телефон за контакт: 058 / 602574, сектор Работа с деца