Костадин Паскалев към Георги Петков: Подкрепям тезата Ви, Общината да влезе в правата си във ВиК

„Напълно подкрепям предложението ви, Общината да влезе в правата си. След като цялата инфраструктура по ВиК е публично-общинска, няма ли право Общината да се разпорежда с нея? Има. Но това е огромна отговорност“.

Костадин Паскалев към Георги Петков: Подкрепям тезата Ви, Общината да влезе в правата си във ВиК

Това каза Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството на среща - кръгла маса „Общината като добър стопанин в полза на гражданите!“, организирана от кандидата за кмет на Добрич Георги Петков, издигнат от коалиция „БСП за България“ с кандидата за кмет на Община Добричка Соня Георгиева.



„Категорично съм против концесионирането на ВиК сектора. Има липса на ефективно управление на финансовия ресурс във водния сектор и на инвестициите. Така наречените мастър и регионални планове граничат с абсурда. Защото са направени, които гонят високи нива на разходите и по този начин на комисионите. Този проект, който се води в Добрич, се води в изпълнение. Когато се приеме този проект, съгласно Закона за Корпоративното подоходно облагане ще се поискат амортизационни отчисления на направените инвестиции, което означава отново вдигане на водата в Добрич“, добави Паскалев. Според него специалистите, а не политиците трябва да си кажат думата. Той беше категоричен, че корупцията трябва да се сведе до абсолютен минимум в сектора. „Във водния сектор за миналата година са направени 604 млн. лева инвестиции, а увеличението на водата в цялата страна е с крупната сума от 640 млн. лева, тоест инвестициите са заложени като допълнителен разход за гражданите на общините. По думите му, няма взаимен интерес между операторите, общините и държавата. Той пожела успех на кандидата за кмет. „Добрич има нужда от добро управление. Имам увереност от платформата Ви. Идва времето за това управление“, каза в заключение той.


„За всеки добруджанец е изключително наболял проблемът с цената на водата от 3,28 лв. за кубик. Общината няма няма никакъв начин да влияе на процесите във ВиК - Добрич, защото 25% са на ВиК - Бургас, а останалите на МРРБ. Трябва да има значително общинско участие в управлението на дружеството и да влияем в избора на дружеството“, каза кандидатът за кмет на Добрич Георги Петков, издигнат от Коалиция за България. По думите му този проблем трябва да постави пред ОС и да се направят смели стъпки за максимално бързо решение на проблемите. Като друг проблем той изтъкна този с транспорта. „В града оперират три транспортни дружества, за да задоволят нуждите на гражданите за обществен транспорт, като най-лоши са условията на общинското. То е с най-непечеливши линии. Докато има разделение, ще е вредно. Общината не задава правилно такта на движение на обществения транспорт с неговите социални функции, защото общинското дружество е в малцинство. Останалите дружества нямат интерес да подобряват услугата, да инвестират в екологично чисти автобуси“, категоричен беше Георги Петков. Той припомни, че има европейска директива, която позволява да се създаде вътрешен транспортен оператор на база общинско дружество. Това ще даде възможност до европейски средства за екологичен градски траспорт и с нулеви разходи за общината. В момента Добрич не може да кандидатства, защото дружествата са повече от едно.

Гости на кръглата маса бяха още Петър Мутафчиев, министър на транспорта (2005-2009), Жельо Бойчев, народен представител от ПГ „БСП за България“ и член на комисията по „Икономическа политика и туризъм“, Красимир Янков, народен представител от ПГ „БСП за България“, член на комисията по „Вътрешен ред и сигурност“, Даниел Иванов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на комисията по „Земеделието и храните“ и Цветелита Пенкова, евродепутат от групата на социалистите и демократите.


 

 

 

 

 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!