На среща под надслов „Да спасим дърво” в Латвия участваха ученици от Добрич

Група от трима ученици и двама учители от Частната профилирана гимназия „Райко Цончев" в Добрич са посетили Лимбажи, Латвия по проект, съобщиха от учебното заведение.

На среща под надслов „Да спасим дърво” в Латвия участваха ученици от Добрич

Срещата на партньорите от Чехия, България, Румъния, Латвия и Турция е била под надслов „Да спасим дърво". Учениците са научили за технология за изработване на хартия и са взели участие в работилници, в които са изработили картички и декорации от рециклирана хартия. Участниците са засадили дърво в двора на училището-домакин.



Чрез посещение в екологичен образователен център учениците са придобили знания за различни видове дървета, за фазите им на растеж през четирите сезона и начини за определяне на възрастта им.  Благодарение на експедиция в гората и запознаване с горското разнообразие в Латвия младежите са научили как се измерва киселинността на почвите, височината на дърветата и категоризирането им.

При посещение във фабрика за сушене на шишарки учениците са видели технологията на сушенето и  начина на селекция на най-добрите шишарки, чиито семена се използват за отглеждане на дървета. Половината територия на Латвия е засята с гори и е прието да се сеят два пъти повече дървета от отсечените.

По време на мобилността учителите са участвали в няколко организационни срещи, на които всеки от партньорите е отчел извършените до момента дейности, обсъдили са и предстоящите задачи.

Специална латвийска вечер е била организирана от домакините. По време на нея са представили традиционни песни, танци и кухня. 

Следващата среща на партньорските училища ще се проведе през месец март 2020 г. в град Адана, Турция.