Учени: Пчелите са най-важните живи същества на тази планета

Пчелите са най-важните живи същества на тази планета. Това заключение правят от институтът Earthwatch на последната среща на Лондонското кралско географско дружество.

Учени: Пчелите са най-важните живи същества на тази планета

Според експертите и учените за дивата природа обаче пчелите вече са се присъединили към дългия списък на застрашените видове.


Последните проучвания показват драматичен спад на броя на пчелите, тъй като почти 90 процента от пчелната популация е изчезнала през последните няколко години. Безконтролната употреба на пестициди, обезлесяването или липсата на цветя са основните причини за тяхното изчезване.

Защо обаче такова малко същество е наречено най-важното създание на Земята? Отговорът всъщност е по-прост, отколкото някога сте мислили. Седемдесет процента от световното земеделие зависи изключително от пчелите. Излишно е да споменаваме, че опрашването е работа на пчелите, а растенията не биха могли да се възпроизвеждат, следователно фауната би изчезнала за много кратко време. Освен това, проучване, проведено от Центъра за предприемачество на пчеларството на кмета на Универсидад (CeapiMayor) и пчеларската корпорация в Чили (Cach) с подкрепата на Фондацията за аграрни иновации (FIA), заключи, че пчелите са единственото живо същество, което не носи никакъв вид патоген.

Тъй като значението на пчелите е от решаващо значение в екосистемите на нашата планета и те също са обявени за застрашен вид, ние наистина трябва да бъдем максимално внимателни по въпроса. И трябва да действаме бързо, тъй като все още има някои решения.

Ето защо, за да защитим тези трудолюбиви същества, някои активисти смятат, че трябва незабавно да забраним използването на пестициди, да насърчаваме напълно естествени алтернативи на селското стопанство и трябва внимателно да следим тяхното здраве и благосъстояние.

Напоследък хората започнаха да осъзнават значението на пчелите и много групи за правата на животните се опитват да направят всичко възможно за опазването на вида. Много известни личности също се присъединиха към каузата. И може би най-прекрасният пример е Морган Фрийман. Наскоро холивудската звезда превърна огромната си земя от 124 акра в Мисисипи в пчелно светилище, за да защити вида.

„Има съгласувани усилия за връщането на пчелите на планетата … Не осъзнаваме, че те са основата, според мен, на растежа на планетата, на растителността“, каза Морган Фрийман в интервю.