Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 7 до 11 октомври

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

С куп медали се завърнаха "самураите" от Силистра. Надпреварата край река Дунав беше подготвителна за турнира за Купата на България.



Отвориха ценовите предложения по обществената поръчка за довършване на блок "Добрич". Обществената поръчка беше обявена през август месец, а срокът за получаване на оферти до 11 септември. 

Регионалната колегия на българския лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Добрич проведоха брифинг по повод националния протест на лекари и медицински сестри. На срещата присъстваха председателят на Регионалната колегия на лекарския съюз в Добрич д-р Валери Веселинов, както и зам.-председателят й д-р Георги Желязков, Мария Димитрова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Татяна Мендарова, председател на организацията на здравните специалисти в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

Катедрата „Визуални изкуства” към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” откри новия творчески сезон с изложба в Румъния. В изложбата се включи даровитият творец от Каварна Светлин Трендафилов

Датата на заседанието по делото за добив на газ в Генерал Тошево, което трябваше да се проведе днес, е променена. Поради заместване на вещото лице  с друго и изготвянето на заключение, което е от компетентността на хидрогеолог, Административният съд във Варна е пренасочил заседанието по делото  за 5-и ноември от 11 часа.

Подобряват качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните хора и лицата с увреждания в община Добричка, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им по проект.

До три медала достигнаха борците от "Добруджански юнак" на Балканиадата. Отличията при момчетата и кадетите бяха завоювани от шампионата в Панагюрище.

Върховният административен съд излезе с решение по казуса с наложената финансовата корекция за депото в село Стожер, което е в полза на Община Добрич. По думите на зам.-кметът по „Финанси и общинска собственост” Елка Димова това е само една стъпка, а борбата продължава. 

С тържествена церемония по предаване на огърлицата смениха президентите на младежките програми на Ротари клуб в Добрич - Интеракт и Ротаракт. Бившите президенти Татяна Иванова на Интеракт и Иван Деветаков на Ротаракт предадоха огърлиците съответно на Самуил Радилов и Християн Христов. 

В сайта на Община Добрич е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за почистване на участъци от корекцията на река Добричка. Целта на почистването е поддържане проводимостта на речното й легло, а участъците може да видите (ТУК)

На площад “Демокрация” в Добрич започна Националната информационна кампания "Бъди войник". На събитието, организирано от Министерството на отбраната, има открита информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, Служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част и Централното военно окръжие. 

Транспортна система с "умно" управление на светофарите изграждат в Добрич. Местният Общински съвет гласува Общината да кандидатства с проектно предложение „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“. Изграждането на интелигентна транспортна система е част от инвестиционните мерки на проекта. 

Домашният социален патронаж в Добрич за първи път получава чисто нови микробуса за доставка на топла храна по домовете на възрастните хора. Благодарение на новите автомобили услугата за навременна доставка на топла храна по домовете на възрастните хора ще бъде подобрена.