Идва моментът на най-важното есенно поливане на овошките

През есента градината се нуждае от много грижи

Идва моментът на най-важното есенно поливане на овошките

Важно е торенето, оформянето на короната, почистването на окапалите листа и развалените плодове. Много важно е и да осигурите влага на дърветата в овощната си градина за дългите студени месеци. Тази поливка се нарича влагозапасяваща. Чрез нея се отстранява прекомерното изсушаване на дървесината, усилва се мразоустойчивостта на растенията. Влажната почва не измръзва така силно. В районите със суха пролет в този случай в почвата се създава запас от влага, който способства своевременното развитие на растенията.


Основната маса активни корени се разполага на дълбочина 40-60 см в пределите на проекцията на короната – на такава дълбочина почвата трябва да се овлажни обилно. Полива се по радиални бразди от стеблото към границите на проекцията на короната, в ямки и други.

Нормата на поливане зависи от възрастта на растенията, конкретните условия, времето и влажността на почвата. Можете да се ръководите от следните норми: за 3-5-годишно дърво се изискват 50-80 л вода, за 7-10-годишно дърво – 120-150 л. По-възрастните дървета се поливат още по-обилно. Влагозапасяващата поливка се прави, след като падне основната маса от листа по дърветата.