„ХобиСклуб” ще отбележи Международния ден на белия бастун

„ХобиСклуб” ще отбележи Международния ден на белия бастун
Неправителствената организация „ХобиСклуб”, с председател Иван Тодоров, ще отбележи Международния ден на белия бастун утре.

В програмата участие ще вземат ученици от Средното училище “Св. Климент Охридски“ с преподавател Мария Димитрова, които ще пеят. След това Иван Тодоров ще разкаже за историята на белия бастун.


Заслугата за въвеждането му като отличителен белег и средство за придвижване на слепите се дължи най-напред на французойката Жили Дербемон през 1930 година. Иван Тодоров е категоричен, че женското сърце е много по-милосърдно. Той защитава своята теза с това, че по-често при нужда получава помощ от жени и деца. Председателят на „ХобиСклуб” коментира още за наблюденията му, че децата знаят за значението на белия бастун.


През 1980 година по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите 15 октомври се обявява за Международен ден на белия бастун. Помощното средство е признато като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на ползващите го. Чрез белия бастун слепите и слабовиждащи хора се придвижват и ориентират в пространството.


Припомняме, че тази година председателят на организацията за приобщаване на зрително затруднени и хора с други увреждания Иван Тодоров беше награден с отличието Почетен знак на общината. 


Международният ден на белия бастун ще бъде отбелязан на 15 октомври от 12 часа в „ХобиСклуб”.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+