МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: Йордан Апостолов даде решения на проблеми, свързани с Добрич

“За мен е голямо удоволствие и отговорност тази вечер в абсолютно непринудена обстановка да проведем тази среща, защото за всички нас мисля, че са важни нещата, които следват за Добрич”

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019: Йордан Апостолов даде решения на проблеми, свързани с Добрич

С тези думи кандидатът за кмет на НФСБ на община Добрич Йордан Апостолов започна срещата-разговор с граждани под надслов "67 въпроса от добруджанци". На нея присъстваха и кандидатите в листата за общински съветници.



Йордан Апостолов беше категоричен, че желае да чува мнението на гражданите, техните препоръки и как биха искали да изглежда Добрич. Затова и инициативата имаше за цел присъстващите да поставят своите въпроси, за да вземат активно участие в развитието на града.

Срещата-разговор започна с дискусия за автобусите в градския транспорт и желанието от страна на граждани те да са по-големи и достъпни за майки с колички, както и за хора с увреждания. Йордан Апостолов сравни транспорта в Добрич като пълен хаос.  По думите му гражданите често коментират този проблем и посочи своето решение: 

“Нашият град е изключен от новата схема на Министерството на екологията, полагаща се за транспорт, защото датчиците за измерване са сложени около градските паркове и това показва, че градът ни е един от най-чистите и към този момент не можем да се класираме за участие в тези проекти. Има формула и начин да върнем това, което е пропуснато”

По думите на Апостолов станциите, измерващи чистотата на въздуха, ще бъдат преместени на натоварени кръстовища, за може Добрич, дори и в резервите, да влезе в проект за транспортни средства с възможност и капацитет за обслужване на жителите.

“Всички улици са в окаяно състояние”, заяви гражданин на срещата. Йордан Апостолов заяви, че като кмет не би подписал протокол за окончателно разплащане по проект, докато предвидените в него дейности не бъдат завършени. По думите му това е единственото, което може да направи кметът на общината в подобен случай. Апостолов сподели, че е мислил за изготвяне на черен списък, в който да не могат да участват фирми, техни подразделения или новорегистрирани фирми с участници от черния списък в обществени поръчки и подкрепи идеята си:

“За да може да пресечем този порочен кръг да минем да оберем парите  на Добрич, пуснати по програма, и след четири години да дойдем и да вземем новите. Общината може да направи такива ограничителни условия, защото в Закона за обществените поръчки може да се сложи клауза, че фирми, които не са получили сертификат за добро качество на предходни свои обекти, нямат право да ползват обществения ресурс”

Обсъдени бяха и стари сгради в Добрич, които се амортизират. Идеята на гражданинът, който направи своето изказване, беше те да бъдат ремонтирани и да функционират като предприятия.

Йордан Апостолов обясни, че функцията на градоначалника е малка, защото подобни сгради са частна собственост и не са общински.  “Може да се направи опис  на всички такива сгради, когато дойде инвеститор няма нужда да му се показва празен терен. Общината може да бъде проводник между частния собственик и инвеститора, който иска да прави нещо. В много случаи е по-добре да ползваш готова площадка, на която има вода и канализация”, каза той. 

По думите на гражданин на места в Добрич няма отводнителни шахти на новоасфалтирани улици. “Където има са вкарани в канализацията, а не в дъждовната канализация. Тоест имитиране на дейност, защото дъждовните води, вкарани в мръсната канализация, те натоварват пречиствателната станция. Пречиствателната станция има био стъпала, тя е изчислена за определени  количества отпадна вода. Когато добавиш към тази отпадна вода дъждовната на момента се нарушава биологичното стъпало и тя спира да функционира”, посочи Апостолов и допълни, че поради тази причина двата вида канализация са отделени. “Всички ремонти, които се правят в момента, са едно имитиране на дейност”, отбеляза още кандидатът за кмет на НФСБ. 

Йордан Апостолов дискутира с присъстващите ”Стария Добрич”, след като гражданин зададе въпрос, свързан с Архитектурно-етнографския музей на открито. Апостолов беше категоричен, че там трябва да се виждат истинските автентични занаяти. Според него в момента “Стария Добрич” е място с магазини и, по думите му, псевдо форма на дюкяни. 

“Напомнихте ми, че преди по-малко от пет години там имаше един ремонт на стойност 942 хиляди лева. Тази обществена поръчка я бях спечелил аз. Като видях количествените сметки, които трябваше да се изпълняват, аз казах, че това е формата да направим нещо добро  за “Стария Добрич”. Печелейки поръчката, на мен ми казаха това се заменя с това, това се заменя с това. Аз бях човек, който се отказа от тази поръчка и казах, че няма да я изпълнявам. На мое място дойде фирма от София, тя беше втора в класирането. На нея бяха подадени видове дейности, които абсолютно противоречаха на първоначлната идея и количествени сметки”, сподели Йордан Апостолов. 

Кандидатът за кмет на община Добрич повдигна и темата за ремонта на центъра. 

“Когато се правеше центърът, бях един от малкото хора, които директно влязоха в кабинета на Детелина Николова и казах, че тези плочи няма да има и две години и ще трябва с багера да ги изринем”, заяви Апостолов.

Коментирана беше и темата за здравеопазването от страна на граждани. По думите им често се налага да посещават специалисти в други градове. Йордан Апостолов посочи, че много лекари напускат града, за да си търсят работа с по-високо заплащане и даде решение на проблема:

 “Има национални програми, в които консултанти могат да бъдат докарани в Добрич всяка седмица.  Стига някой да заяви, да има воля, да тропа по масата и да иска консултантите, както е предвидено в националните програми, да идват в Добрич” 

Кандидатът за кмет сподели още, че има и друг вид национална програма, която провежда консултации, свързани със здравеопазване, даващи информация как човек да се предпазва, лекува или да продължава да живее с определен вид болест. 

Дискутирана беше и темата за дупките, причинени от ВиК аварии в града. 

“Това ВиК дружество независимо, че е 100% държавно, има да изпълнява инвестиционна политика със собствени средства. За да бъде ВиК оператор, дружеството се ангажира пред министерството да изпълнява своя инвестиционна политика. Дружеството трябва да получи строително разрешение за всички обекти, предмет на инвестиционната политика. Строително разрешение, обаче, се получава от общината, не от държавата. Като дойде за строително разрешение за съответния обект, вика се управителя на дружеството и му се казва - имаш на сто места кръпки, аварии, изкопи, като си ги оправиш, заповядай да получиш строителното разрешение на обекта” , обясни Апостолов. По думите му, ако водното дружество не изпълни инвестиционната си политика пред министерството, губи лиценза за ВиК оператор. 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!