Навършват се 70 години от смъртта на маршал Фьодор Толбухин

Днес се навършват 70 години от смъртта на маршал Фьодор Толбухин, съобщават от Регионалния исторически музей в Добрич.

Навършват се 70 години от смъртта на маршал Фьодор Толбухин

Град Добрич носи неговото име близо 41 години.  Преименуването на града става с Указ № 871 на президиума на Народното събрание, публикуван на 25 октомври 1949 г., без да се направи допитване до местното население. Името Толбухин градът носи до 1990 г., когато след организирана подписка от жителите с Указ № 87 на президента Жельо Желев – публикуван в брой 77 на Държавен вестник от 25 септември 1990 г., връща старото – Добрич.



Маршал Толбухин е съветски военноначалник от времето на Втората световна война, командвал Трети украински фронт по времето, когато съветската армия навлиза на територията на България след обявяване на война.

На 24 декември 1946 г. добричката общинска управа, по предложение на кмета Димитър Върбанов, обявява маршала за почетен гражданин на град Добрич. През 1959 г., в градинката срещу сградата на общината, е издигнат бронзов бюст-паметник на Фьодор Толбухин. Негов автор е скулптура Иван Димов. Днес този паметник се съхранява в Регионален исторически музей – Добрич. През 1979 г. на маршал Толбухин е присъдено почетното звание „Герой на Народна република България“ – посмъртно.

Във фонда на Регионален исторически музей – Добрич се пази метална урна с пръст от родното място на маршал Толбухин. Тя е предадена от генерал Иван Желев, участник с българската армия в заключителният етап на Втората световна война, познавал се лично с маршал Толбухин. В музея се пазят и много копия на документи и снимки, свързани с живота на военноначалника. Част от тях могат да се видят във временна гостуваща изложба, експонирана в Санаторно-оздравителен комплекс Камчия край град Варна.