20 жени с рак на гърдата посещават безплатна танцова терапия в Добрич

Безплатната танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата, е подкрепена финансово от Община Добрич, съобщават от местната администрация.

20 жени с рак на гърдата посещават безплатна танцова терапия в Добрич

Тя се води от лицензирания инструктор по зумба и ръководител на клуб „Алегрия“ Стоян Стоянов, който е сертифициран за треньор по специална танцова терапия.


Терапията е стартирала на 5 октомври в Арт – център „Палитра“. В нея участват 20 жени от Добрич с диагноза рак на гърдата. В момента има възможност да се включат още желаещи. Формуляри са оставени на пропуска на Арт – център „Палитра“ и в отделението по онкология в добричката болница, които също подкрепят терапията.

Тя включва 32 сесии с адаптирани към физическото състояние на пациентите с  рак на гърдата танци. Дейностите, които се провеждат са по проект „Танцувай със здравето“,  започнал през 2018 г. в шест държави, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България.

Пилотният проект се координира от „Асоциация за развитие  на българския спорт“ и има за цел да покаже силата на спорта и физическата активност в сфери при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различни заболявания. Проектът ще допринесе за  популяризиране на физическата активност под формата на танц при жени, преборили се с рак на гърдата и с такива, които са на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможност да изпробват различни видове танци, основни стъпки и движения, които ще подобрят тяхното физически и психическо състояние.