Ученици от Генерал Тошево помагаха на най-добрите шеф-готвачи в България

Ученици от Иновативното основно училище "Христо Смирненски " в Генерал Тошево са помагали на едни от най-добрите шеф-готвачи в България, съобщават от учебното заведение.

Ученици от Генерал Тошево помагаха на най-добрите шеф-готвачи в България

ОУ “Христо Смирненски” е било едно от 45-те училища в страната, избрано да участва в програмата „Нестле за по-здрави деца“ . В рамките на програмата по повод Международния ден на готвача на 20 октомври, от Нестле България са събрали на специално събитие в кулинарната МЕТРО Академия най-популярните шеф-готвачи у нас, ученици от цяла България и техните учители.




По време на събитието чрез интерактивни дискусии и готварски игри шеф Виктор Ангелов, шеф Жоро Иванов, шеф Андре Токев, шеф Цветомир Николов и шеф Юри Велев, главен готвач на МЕТРО Академия, са демонстрирали ролята и значението на балансираното и разнообразно хранене пред ученици от началните класове.


Учениците от Генерал Тошево са имали шанс да готвят с най-добрите в бранша и да получат безценни съвети относно храненето. Те са научили от шеф-готвачите за ползите от здравословните храни и начините за интересното им поднасяне.


“Дейностите по програмата ще продължат през настоящата учебна година, като се надяваме, че емоциите, които ще получим на терен в училище, както и извън него, ще катализират желание за здравословно хранене и усет към добрата храна”, посочват от учебното заведение.


„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата e започнала през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации.

През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца.