Нестандартно: Жена от Добрич изработва апетитно изглеждащи свещи (+СНИМКИ)

33-годишната Даниела Бакларова от Добрич изработва нестандартни свещи под формата на сладки изкушения. Няма спор, че има вероятност човек да се замисли за ядене или палене са. Може да го спре само фактът, че са от восък, но за сметка на това е екологично чист.

Нестандартно: Жена от Добрич изработва апетитно изглеждащи свещи (+СНИМКИ)



Даниела има 3-годишна дъщеря.Чрез изработването на свещи има за цел да й покаже, че е запазила част от магията на детското в себе си. През свободното си време обича да ходи на кино, театър, да чете художествена литература и да пие кафе в приятна компания.

„Все клиширани неща са ми на сърце, но именно в малките радости се крие смисълът на живота“

От колко време изработваш интересните свещи?

От половин година този мъничък проект се върти в главата ми. Събирах идеи и материали цяло лято и едва през тази есен започнах упорито да си цапам ръцете. Убедена съм в твърдението, че докато ръцете са заети, умът се „опразва“ от злободневните проблеми, душата се изпълва с позитивни емоции и човек има по-малко време, но пък го прекарва по-качествено.


Как разбра, че имаш подобен талант?

С инат. Търсих подарък за рождения ден на мама, но все ми се струваше, че не успявам да открия нищо, с което да й засвидетелствам обичта и признателността си. Случайно видях идеи за апетитно изглеждащи свещи и сапуни в интернет. Предизвиках себе си да започна да правя свещи. Мъжът ми отглежда пчели и обеща да се превърне в основния ми доставчик на екологично чист восък. Аз естествено само това чаках. Наумих си го и просто започнах.

Много ми се иска да давам добър пример на детето си. Да вижда, че мама освен да работи по 8 часа на ден на компютъра, е запазила поне част от магията на детството в себе си. Насърчавам я да твори. Помага ми като подава материали или избира цветовите комбинации.


Сама ли измисляш модела или взимаш идеи отнякъде?

Не, аз не съм открила топлата вода. Светът е голям и креативност дебне отвсякъде. Модела го видях в интернет, а идеите за цветовете и декорациите по восъчните кексчета ми хрумват на момента. Според настроението ми и това какви цветове и аромати искам да усетя. Мисля, че до този момент обаче никъде не съм попадала на подобни свещи в специални кутии за мъфини като тези, в които аз ги опаковам, за да изглеждат още по-автентични.


Колко време отнема изработването на една свещ, разкажи малко повече за самия процес, труден ли е?

Бавно става. Изисква много търпение и упражнения докато се получат добри форми и цветове. В началото не улучвах температурата за отливане на восъка, а после трябваше да ги накарам и да горят. Трябва да съм спокойна, за да успея да поставя ситната декорация върху „глазурата“ на кексчето без да ми трепне ръката. Иначе рискувам да го смачкам, да се опаря или да изцапам навсякъде около себе си. Запасявам се с няколко часа насаме вкъщи, вадя восъка и етеричните масла с дъх на канела, лавандула, портокал и се започва. Ароматът им е лек, защото не използвам есенции за обичайните ароматни свещи, а слагам сурово какаово масло.


Какви модели харесваш най-много да изработваш, имаш ли любим?

Любими са ми коледните модели с кафяво пънче с какаово масло. След като приключа с работата върху свещите за деня, кухнята ми прилича на сладкарница. Често се случва да ме питат „това за ядене ли е?“. Въртят ми се още идеи из главата. Тепърва ще експериментирам.


Жал ли те е да ги палиш?

В никакъв случай не ми е жал. Задължително пробвам свещите с различни декорации как и колко горят. Все пак не искам да разочаровам клиентите си.


Хоби или работа е за теб това?

Свещите са ми хоби. Обаче са сериозна работа. По нищо не отстъпва на изтощението, което причинява трудовият договор. Само че резултатът е по-сладък.

Правите ли свещи по идея и поръчка на клиента? Имате ли вече такива?

Досега съм имала изисквания единствено за това какъв аромат да вложа във восъка. За щастие се съгласяват с това, което направя без да имат изисквания. Винаги съм готова да чуя предложения. Candy candles е страницата ми в социалната мрежа, където започнах да публикувам „сладкишите“ си, а от няколко дни насам добричлии могат да видят свещите ми и в два магазина.


Изработваш ли и други подобни продукти?

Имам и други страсти – изработване на чаши и кашпи с цветя, бонбони  и декорация с квилинг техника. За тях обаче засега не ми остава много време. Наближава Коледа, хората искат да им е светло. Към свещите има по-голям интерес засега.

Какво те мотивира да твориш?

Най-вече детето ми. Тя е моят двигател и стимулът ми да продължавам да се боря, въпреки несправедливостите и трудностите, на които ставаме свидетели в иначе доста хубавия ни град. С такава огромна любов ме зарежда, че нямам търпение да я превърна в нещо материално. Било то и свещ-кексче.


И за финал – има ли свещ, която мечтаеш да изработиш?

Може би свещите за рождените дни на детето ми. Така грейва лицето й, когато дойде моментът да ги духне, че е трудно да се опише с думи.