ИЗБОРИ 2019: Къде могат да гласуват хората с увреждания в Добрич и какво да направят гражданите, изгубили личната си карта

Припомняме къде могат да гласуват на предстоящите местни избори хората с увреждания в Община Добрич, както и че на 27 октомври ще можем да дадем своя вот дори ако сме изгубили личната си карта

ИЗБОРИ 2019:  Къде могат да гласуват хората с увреждания в Добрич и какво да направят гражданите, изгубили личната си карта

Най-подходящите секции, в които могат да гласуват избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването са:



- Професионална гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“

- Детска ясла № 4, ул. „Л. Каравелов” 55А

- СУ „П. Р. Славейков”, ул. „А. Кънчев” 2

- Общински младежки център (Младежки дом), пл. „Стария орех” 1

- СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ул. „В. Търново” 2

- ОУ „Хр. Смирненски“, ул. „Отец Паисий“ 17

- Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов”, бул. „25 септември” 36

- Детска ясла № 4 (бивша ДЯ № 2), ул. „Вардар“ 54 – временна рампа

- Детска градина № 24, ул. „Дунав“ 16 – временна рампа

- СУ „Св. Кл. Охридски“, бул. „Русия“ 2

- Детска градина № 12, ул. „Вардар“ 67 – временна рампа

- Детска градина № 7, жк „Добротица“ 16 – временна рампаю

- ОУ „Хан Аспарух” в жк „Добротица”

- Детска градина № 25, жк „Дружба“ 54 – временна рампа

- Дирекция „Социално подпомагане”, бул. „Добруджа” 8А

- ДГ № 18 „Дора Габе“ в жк „Дружба” до бл. 44

- СУ „Д. Талев” по ул. „Ген. Г. Попов” 16 (секции № 90 и № 91)

- ПГ по ветеринарна медицина, бул. „25 септември“ 98

Община Добрич е осигурила автомобил за транспортиране на хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в деня на изборите. Заявки  се подават  в общината на телефони 058/600-416 и 058/600-702, или на адрес: Община град Добрич, ул. „България” 12, град Добрич (до екипа за изборите), както и на е-адрес dobrich@dobrich.bg. 

В деня на изборите - 27 октомври, заявки ще се приемат от 7.00 до 19.00 часа.

Дирекцията „Български документи за самоличност“ въвежда допълнителна организация за работа във връзка с предстоящите избори. Ще можем да гласуваме дори ако сме изгубили личната си карта.

Служители от звената на Столичната дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции на МВР ще работят на 27 октомври от 08.30 до 19.30, за да съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас. 

В седмицата преди 27 октомври, когато ще се проведат изборите за общински съветници и за кметове, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, лична карта или личен /зелен/ паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Дирекцията „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

- В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

- Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 22 до 26 октомври  от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 27 октомври от 08.30 ч. до 19.00 ч.

- Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

- В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове, 3 ноември,  ще се издават нови удостоверения от 29 октомври до 3 ноември, включително, съгласно описания по-горе начин и време. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

От МВР уточняват, че удостоверението се издава, за да послужи само пред Секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден на 27 октомври.