Изборният ден в област Добрич започна нормално

Изборният ден в област Добрич започна нормално, секциите по населените места започнаха работа в 7.00 сутринта. Всички избиратели могат да упражнят правото си на вот до 20.00 часа тази вечер.

Изборният ден в област Добрич започна нормално

В осемте общини на област Добрич общият брой избиратели, имащи право на глас, са 162 662 души, а броят на секциите - 384. 



В град Добрич правото на вот ще бъде упражнявано в 129 секции. Гласът си за избор на кмет и общински съветници имат право да дадат 79 539 души. В Община Добричка има 68 секции, а 18 717 избиратели ще упражнят правото си на вот в избора на кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места на територията на община Добричка. В община Генерал Тошево има 47 секции, в които да гласуват 12 223 избиратели. В община Балчик имащите право на глас са 17 206 души, които гласуват в 37 секции на територията на общината. В Каварна избират кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места в 34 секции. Броят на гласоподавателите е 12 793 души. В Тервел общият брой избиратели на територията на цялата община е 14 429 души, които ще упражнят правото си на вот в 35 секции. В община Шабла днес до урните в 16 секции имат право да отидат общо 3 959 души. В община Крушари в 18 секции вота си за кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места могат да упражнят 3 796 гласоподаватели. 

Общият брой на доставените бюлетини за местния вот  за област Добрич е 396 900 броя. За Община град Добрич бройката е общо 180 хил. бюлетини – по 90 000 броя за избор на кмет на общината и за избор на общински съветници. На представителите на ОИК в останалите седем общини освен бюлетини за избор на кмет и общински съветницибяха раздадени и бюлетините за избор на кмет на населено място за селата, в които ще има избори. 

За осигуряване на охраната на изборните секции в област Добрич са ангажирани 397 служители на МВР, които ще отговарят за реда и спокойствието в региона. Допълнително придадени сили ще има от дирекция „Жандармерия”, сектор „Криминална полиция”, сектор „Икономическа полиция” и сектор „Пътна полиция” при дирекцията.

В ОД на МВР и районните полицейски управление е създадена организация за реагиране и проверка на всички постъпили сигнали и своевременно запознаване на прокуратурата със събраните материали по конкретните случаи. 

В случай на изгубени или документи с изтекъл срок на годност, ако до края на 27 октомври те не могат да бъдат преиздадени, на гражданите ще им бъде давано удостоверение, с което да гласуват. От Общинските избирателни комисии напомнят, че гласуването не може да се осъществява с шофьорска книжка или международен паспорт. 

Хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в деня на изборите, могат да подават заявки в общината на телефони 058/600-416 и 058/600-702, или на електронния адрес на Община град Добрич. 

При заявяване от общината се осигурява автомобил за транспортиране на хора с увреждания в изборния ден.

Изборният ден няма да донесе никакви изненади за жителите на девет села в областта, в които имаше само по един кандидат за кмет. Шест от селата, в които има само по един кандидат са в община Добричка. Това са Бранище, Енево, Лясково, Ловчанци, Ломница и Царевец. По едно село има в общините Балчик – Ляхово, Генерал Тошево – Йовково, и Крушари – Телериг.

Допълнителни избирателни секции са образувани  в Многопрофилната болница за активно лечение и в Дома за стари хора в Добрич. 

Трета допълнителна секция в Добрич – в следствените арести, не беше разкрита.