10 км снегозащитни огради ще пазят пътищата в област Добрич от навявания

Над 74 машини ще поддържат републиканските пътища в област Добрич през зимата.Техниката ще бъде разпределена в седем опорни пункта.

10 км снегозащитни огради ще пазят пътищата в област Добрич от навявания

“В оперативния план, който ни се предлага от изпълнителя, машините винаги са в порядъка на 81-82”, заяви директорът на Областното пътно управление Георги Стратиев на заседание за готовността на областта за зимата.



Областното пътно управление поддържа 803 км републиканска пътна мрежа в Добричко. Определени са критичните участъци с риск от снегонавяване. За областта те са 92 с обща дължина 42 км. На определени места ще бъдат монтирани 10 км снегозащитни огради с цел предпазване от навявания. 

От първи ноември Областното пътно управление влиза в денонощен режим на работа. 

“Имам уверение, че ще ни бъде утвърдено задание за опресняване на маркировката на участъци, където е най-належащо”, заяви Георги Стратиев. Това ще се случи в района Добрич - Балчик, Добрич - Силистра, Генерал Тошево – Кардам и Карапелит - Кочмар. Директорът на Областното пътно управление посочи, че е наложително маркировката да бъде подновена, защото в този период на годината има много мъгли. 

“Нашата структура има възможност да поддържа републиканската пътна мрежа в областта”, увери Стратиев.

За общините Добрич, Добричка, Балчик, Генерал Тошево, Каварна и Крушари информираха, че имат готовност за усложнена зимна обстановка. Представители на общините Шабла и Тервел на заседанието не присъстваха.

За 2020-а година община Генерал Тошево има сключено споразумение с Агенция “Пътна инфраструктура”, с което общината ще поддържа републиканската пътна мрежа на територията на града. 

Директорът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев информира, че имат готовност за работа при усложнена зимна обстановка. Началникът на Пожарната безопасност в Добрич комисар Дарин Димитров се обърна с апел към представителите на общини – в населените места да има определени пунктове, където биха могли да бъдат настанявани хора при зимна обстановка и да им е осигурена топла напитка и храна. 

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Огнян Господинов обърна внимание на представителите на общини да бъдат предупредени кметовете и кметските наместници на населените места за осигурен достъп до домовете на родилки с термин през зимните месеци, за да могат да стигат автомобилите на ЦСМП.