Глоба от 1000 евро трябва да плати мъж от Добрич, предизвикал катастрофа в Германия и напуснал местопроизшествието

Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция от 1000 евро, наложена в Германия на мъж от Добрич заради непозволено напускане на мястото на пътно произшествие с материални щети.

Глоба от 1000 евро трябва да плати мъж от Добрич, предизвикал катастрофа в Германия и напуснал местопроизшествието

Според изпратените от германските власти данни, българският гражданин е бил глобен за нарушение, извършено на 11 юни 2018 година. Мъжът паркирал лекотоварен автомобил по улица в град Нюрнберг и при движение назад блъснал и одраскал паркиран зад него скутер "Пиаджо", при което била причинена щета, оценена на 500 евро. В решението за налагане на санкцията е посочено, че водачът е напуснал местопроизшествието, вместо да изчака, за да бъдат направени необходимите констатации в полза на потърпевшия. Отбелязано е още, че мъжът е сторил това, въпреки че е забелязал пътнотранспортното произшествие и е осъзнал или е допускал, че чуждата вещ може да е увредена в немалка степен.



За извършеното правонарушение му е била наложена глоба от 1000 евро. Постановено е било мъжът да плати и 78.50 евро за разходите, направени в съдебното и административно производство. Решението на германските власти е влязло в сила на 23 октомври 2018 година.

Производството в Окръжния съд в Добрич беше образувано въз основа на изпратено удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави-членки на Европейския съюз. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 2109.36 лева, равностойни на общата санкция от 1078.50 евро. В съдебната зала българският гражданин заяви, че е бил уведомен за наложената му в Германия глоба и не оспорва санкцията.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.