Годишнина от откриването на плочата в памет на жертвите на румънските репресии през 1916-1918 г. ще бъде отбелязана в с. Дропла

На Архангеловден Добруджа ще почете многобройните невинни жертви на румънските репресии през 1916-1918 г., отвлечени и подложени при много тежки условия за преживяване в концлагерите на румънска Молдова по време на Първата световна война.

Годишнина от откриването на плочата в памет на жертвите на румънските репресии през 1916-1918 г. ще бъде отбелязана в с. Дропла

Всеки добруджанец и гражданин на България трябва да знае за този исторически феномен, наречен „откараните“, защото да познаваме и помним историята си е наше право и задължение.  Изминали са повече от сто години от онзи страшен август на 1916 година, когато под прикритието на бушуващата в Европа Първа световна война, Румъния е извършила непредвидим акт на масово насилие към мирно население. Първоначално е ставало въпрос да се превози жито за продан по нареждане на румънските власти. Въпреки, че се е носел слухът за война между България и Румъния във връзка с връщането на Южна Добруджа, мирното население не е очаквало и в най-крайните си представи, че ще стане разменна монета в предстоящите събития по такъв жесток и масов начин. За съжаление хаосът на войната е послужил като прикритие да се случи една непредвидима трагедия. Един съседен християнски народ, с който българите са съжителствали мирно, е проявил не само апетити към български територии (1913г.), не само е окупирал Южна Добруджа (до август 1916 г.), но и е посегнал на мирното население от този район, което е било ограбвано и третирано в концлагерите чрез изнурителен труд, глад, болести, грубо отношение (1916-1918 г.). Попадналите в графата „откараните“ около 40 000 добруджанци – мъже, жени, деца и старци от български, турски и друг произход, са подложени на невероятни изпитания. 



Признателните поколения изразиха, своята почит към жертвите на румънските репресии през 1916-1918 г. с откриването на 19 мемориални знака в Южна Добруджа от 2001 до 2018 г. Паметниците и паметните плочи са израз на будната съвест на поколенията, че никой не е забравен и нищо няма да бъде забравено (https://otkaranite.bg). Трактовката на събитията, касаещи „откараните“, трябва да се преработи както от страна на жертвите, така и от страна на виновните, в духа на съвременните тенденции в обединена Европа – не „забравяйки“, а „осмисляйки“ и вървейки по пътя на мирното съвместно съществуване. 

Още в края на 20. век беше предречено, че 21. век ще бъде век на комуникациите и толерантността. На 1 септември 2019 г. светът беше свидетел на една ярка проява на толерантността. „Искам прошка“, каза германският президент по време на церемонията в полския град Велюн при отбелязване 80-годишнината от началото на Втората световна война. Това беше израз на историческа мъдрост, защото трагичните факти не могат да бъдат изтрити, но могат да бъдат преосмислени, за да не се повтарят никога.

На 8 ноември 2019 г. от 11.00 ч. в с.Дропла, общ.Балчик, ще бъде отбелязана една година от откриването на паметна плоча с 89 имена на жертви на румънските репресии през 1916-1918 г. Да почетем тяхната памет с присъствие.