Жители на Ген. Тошево ще подпомогнат почерненото семейство от Кардам

На девет места в Генерал Тошево ще поставят кутии за събиране на средства, с които да подпомогнат почерненото семейство от село Кардам

Жители на Ген. Тошево ще подпомогнат почерненото семейство от Кардам

Идеята за благотворителната инициатива е на Вили Димитрова от добруджанския град. Тя сподели, че синът й, който е първокласник, се е познавал с 9-годишното момче от Кардам, което почина. Именно синът й я е подтикнал да започне благородната инициатива с думите:


“Мамо, видях снимка. Стефан е починал, много е малък, няма да може да си играе, няма да може да ходи като мен на училище” 

Вили е изработила кутии за каузата, които днес ще постави на следните места в Генерал Тошево - мебелна къща "Душилови", студио за красота "Хармония", Снек бар/Механа - Иван Михайлов, магазин "Скития ГТ", както и в касата на Easy pay, която е до търговския обект, ABC маркет, Основното училище “Христо Смирненски" и магазин "Детски свят".

В петък предстои откриването на “K.T's bistro bar” в града. Собствениците на заведението са рускиня и англичанин. Очаква се да присъстват чужденци, които да дарят средства за благотворителната кауза. 

Вили Димитрова отбеляза, че се обмисля организиране на благотворителен базар. Планира се да бъдат поставени кутии за събиране на средства на Фестивала на сармата и кюфтето, който ще се проведе по повод празника на Генерал Тошево на осми ноември.

Освен със средства, генералтошевци ще помогнат с дрехи, подходящи за зимния сезон и дърва за отопление. 

Припомняме, че 9-годишно момче от добричкото село Кардам почина, като първоначалните съмнения са за отравяне. В къщата в селото, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за тях полагат бабата и дядото.

Първият сигнал за неразположението на децата е подаден в неделя сутринта. Лекарят от общинското здравно заведение в Генерал Тошево поставя инжекция, но няколко часа след това 9-годишното момче се влошава и пристига фелдшер, който прави същото. По думите на дядото, минути след второто посещение, детето е починало. В късния следобед на 28 октомври момичета, на 11 и 7 години, от същото семейство са били приети в УМБАЛ „Св. Марина“ с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. Останалите три деца са настанени в МБАЛ-Добрич за превантивно медицинско наблюдение по разпореждане на Районната прокуратура в Генерал Тошево. Тревога относно здравословното им състояние към момента няма. Те са без оплаквания. 

От Регионалната здравна инспекция направиха проверка. По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на деветгодишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му. Действията по разследването продължават.