В област Добрич отчитат намаление на тежките катастрофи и загиналите през миналата зима

От първи ноември започва традиционната акция „Зима“ на „Пътна полиция“ . Тя се провежда съвместно със Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст.

В област Добрич отчитат намаление на тежките катастрофи и загиналите през миналата зима

Целта е чрез превенция да бъдат намалени пътните произшествия през есенно-зимния период. 



Акцията ще се проведе на три етапа. Първият ще бъде свързан с безопасност на пътни превозни средства както на велосипеди, така и на такива с животинска тяга и малогабаритна селскостопанска  техника. 

Втората кампания, от 11 до 20-и ноември, ще бъде насочена към пешеходците, правилното им пресичане на пътните платна и даването на предимство от страна на шофьорите при пресичане на обозначените за това места.  Контролът ще бъде засилен, където е по-слаба уличната осветеност и зоните с ограничена видимост.

От 21 до 30 ноември акцията ще обърне внимание на  безопасното шофиране през зимата, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. 

Директорът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев подчерта, че се извършват огледи на пътната мрежа относно  хоризонталната и вертикална сигнализация, както и осветеността на населените места и около  пешеходните пътеки. 

Той даде статистика за пътните произшествия през есенно-зимния период от 1 ноември 2018-а до 31 март 2019-а година и сравнение за същия период през 2017/2018-а год.

В област Добрич са били регистрирани 118 произшествия с материални щети на автомобилите. Това е с 54 по-малко в сравнение с есенно-зимния период на 2017/2018-а година. 

За 2018/2019-а за същия период тежките катастрофи са били 125, а загиналите трима. Броят на пътните инциденти е с 13 по-малко, а на загиналите с двама от есенно-зимния период на 2017/2018-а. Ранените са били 31, което е с 14 по-малко. 

Към днешна дата в областта са настъпили 104 тежки произшествия в резултат, загинали са седем души, ранените са били 135. Сравнение със същия период на миналата година  се отчита намаление на тежките катастрофи със 17, както и намаляване броя на загиналите с 11, а на ранените с 10.

От първи до осми ноември във всички центрова на Съюза на българските автомобилисти , включително и Добрич, ще бъдат организирани безплатни технически консултации на превозните средства, регулиране на фаровете и проверка на гумите. Миналата година около 70 автомобила са се възползвали от безплатните консултации на СБА.