Добрич чества Деня на народните будители (+СНИМКИ)

По случай Деня на народните будители добричлии поднесоха цветя и венци на паметната плоча на Първото взаимно училище в Добрич.

Добрич чества Деня на народните будители (+СНИМКИ)


Честванията започнаха с празничен тържествен водосвет в храм „Света Троица”, отслуцен от отец Велико и отец Емануил. 


„Духовността е гръбнакът и коренът на нашето възраждане. Една огромна част от народните будители са били и духовници и учители. Трябва да помним винаги думите на митрополит Климент Търновски „Има ли Православие, има български народ”. Нека винаги да отстояваме вярата си, да отстояваме корените си, за да имаме една здрава основа в лицето на тези, които поменахме днес. Те ни дават силата да градим живота си, да градим бъдещето на децата и родината си. Честит празник на всички вас и по божията милост и по молитвите на светиите от нашия род, да бъдем достойни техни наследници. Амин!”, каза в тържественото си слово отец Велико. 


Под звуците на Градския духов оркестър цветя и венци на Паметната плоча на Първото взаимно училище в Добрич положиха временно изпълняваща длъжността кмет на Община Добрич д-р Емилия Баева, Областният управител Красимир Кирилов, служители на Общинската администрация, граждани и деца. 


Първото взаимно училище  е открито през 1859 г. от видния български възрожденец Иван Кършовски в специално построена за целта сграда към храма „Света Троица“. В него се въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение с преподаване на български език и годишни изпити.  Това е първата специално изградена училищна сграда, просъществувала до 30-те години на следващия ХІХ в. По време на съществуването си училището е било не само значим просветен център, но и едно от средищата на културния и духовния живот на българите.

Празникът продължи с Тържествена церемония за връчване на Годишни награди „Добрич“ в областта на културата и науката.