ЦЕБС „Алеф” обявява VІІ Национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

ЦЕБС „Алеф” обявява VІІ Национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“
Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява 7-о издание на Националния младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Крайният срок за участие е 1 март 2020 г.

Темата на конкурса през 2020 г. е „Аз съм един от тях – българските „праведници на народите на света“.


Конкурсът се провежда в 2 категории: ученици от VIII до ХII клас и студенти до 25-годишна възраст, редовно обучение. Право на участие имат ученици и студенти от цялата страна с един художествен разказ по темата. Творбите трябва да разказват за живота на един от 20-те обявени за „праведници на народите на света” българи (по избор на участниците),  пожертвали благополучието си в името на спасяването на човешки живот и удостоени с най-висша благодарност.


Израелският Национален мемориал Яд Вашем е присъдил титлата „Праведник на народите на света” на 22 000 души от 45 държави, помогнали за спасяването на евреите по времето на Холокоста. Двадесет от тях са българи. Кои са те и как са заслужили това звание трябва да открият участниците, които имат право да ползват виртуалната библиотека в сайта на Център „Алеф”.


Присъждат се: 3 награди в ученическата категория (първа – 12 месечни стипендии по 135 лв., втора – участие в Световния конгрес за млади лидери в Херцлия, Израел, трета – 200 лв.); 3 награди в студентската категория (400, 300 и 200 лв. съответно за първо, второ и трето място). Жури ще номинира 20 участници, които бъдат поканени на официална церемония в Бургас през май 2020 г., а произведенията им ще бъдат включени в сборник.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+