Сокът от портокал дава повече енергия от чаша кафе, а грейпфрутът изгаря мазнините и помага при безсъние

Днес Николай Георгиев ни разказва за полезните свойства на прясно изцедените сокове от цитруси, които са страхотен източник на здраве. От пет години Николай се интересува от литература, свързана със здравословното хранене.

Сокът от портокал дава повече енергия от чаша кафе, а грейпфрутът изгаря мазнините и помага при безсъние

Към цитрусовите плодове спадат портокал, грейпфрут, лимон, мандарина и червен портокал. Те са силни антиоксиданти, богати на витамини. Най-характерният за тях е витамин C, което ги прави защитник на имунната система и помощник в борбата с вирусните заболявания, които преобладават през зимата. Освен това цитрусовите сокове съдържат обилно количество витамин B, магнезий, калций, цинк и манган. Това ги прави полезни за всички възрасти, включително и за деца над 2-годишна възраст.



Eфектът върху тялото от плодовия фреш не е по-различен от ефекта, който предизвиква всеки друг десерт

Николай разказа за всеки един от тях поотделно

1. Портокал

Той е най–познат между цитрусите. Прясно изцеденият сок от портокал е по-мощен енергиен източник от чаша кафе, а в съчетание са страхотна сутрешна комбинация. Препоръчително е фрешът от портокал да се приготвя на бавнооборотна сокоизтисквачка, чрез която фибрите се запазват и сокът става под форма на нектар.


Портокалът е силен антиоксидант, защото съдържа витамин C, флавоноиди и бета каротин. Редовната му консумация води до подобряване на жизнения тонус и укрепва сърдечно-съдова система, както и кръвообращението. Голямата доза витамин С  има важна роля за укрепване на имунната система. Освен това подпомага усвояването на желязо с храната, стимулира храносмилателната система и подпомага при лениви черва, защото съдържа магнезий. Той дезинфекцира и премахва натрупаните шлаки на стомаха, улеснявайки храносмилането. Важно е да се има предвид, че портокалът е противопоказан при гастрит и язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и при заболявания с повишена киселинност на стомашния сок. Не се препоръчва и за хора, които страдат от диабет, защото има високо съдържание на плодова захар.

Свежата напитка от портокал често се препоръчва при хипертония, атеросклероза и анемия поради високото количество на желязо, манган, фосфор, калий и калций.

2. Грейпфрут

Той съдържа високи количества витамини C, B, калций, желязо, магнезий, фосфор и калий, както останалите цитруси. Горчивият му вкус се дължи на антиоксиданта нарингенин.    

Грейпфрутът е подходящ за хора, които искат да отслабнат. Той е нискокалоричен, не възбужда апетита, отстранява чувството за тежест в стомаха и подобрява храносмилането. Грейпфрутът има високо съдържание на ензими, които изгарят мазнините. Освен това е с по-голямо съдържание на вода и по-малко натрий. Всичко това го прави перфектен за увеличаване метаболизма на тялото.


Поради високото съдържание на витамин C, грейпфрутът е особено полезен при простудни и грипни заболявания. Той подсилва имунната система и помага при безсъние, преумора и отпадналост. Богат е на пектин, който понижава нивото на холестерола в кръвта и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Интересен факт е, че помага при кървене на венци, защото има високо  съдържание на витамин C.

Подходящ е за хора, които страдат от диабет. Те могат безопасно да пият сок от грейпфрут. От Харвардското медицинско училище заявяват, че той има нисък гликемичен товар, което не повлиява нивата на инсулина и кръвната захар.

Грейпфрутът е благоприятен и за хора, които страдат от артрит. Той съдържа салицилова киселина, която отговаря за натрупването на калций около хрущяла на ставата. 

Не е препоръчителен за хора с бъбречни заболявания, защото има високо количество на калий.

Как да приготвяме и консумираме фреш

3. Лимон

Сокът от лимон рядко се пие като самостоятелен. Най-често срещаната комбинация е от портокал, лимон или грейпфрут.

Подобно на другите цитрусови плодове съдържа витамин C, фосфор, магнезий, цинк и флавоноиди, което го прави мощен антиоксидант и имуностимулатор за студените месеци.

Той има няколко много важни полезни свойства, за които Николай сподели.

Лимонът има антираково действие – забавя растежа на раковите клетки, тъй като съдържа 22 антиракови съединения . Лимоненът е една от съставките в цитруса, която притежава противовъзпалителни, лечебни и противоракови ефекти. Установено е, че той потиска раковите клетки и същевременно ги елиминира. Лимонът е изключително ефективен при рак на панкреаса, стомаха, дебелото черво, кожата и черния дроб.

Поддържа здравето на сърцето. Чрез изследвания е установено, че лимонът съдържа фибри и растителни химикали, които при консумирането им пречистват кръвта и намаляват холестерола.


Подпомага при предотвратяване на камъни в бъбреците. Той увеличава лимонената киселина в урината и образува неблагоприятна среда за бъбречните камъни.

Николай препоръчва всички цитрусови плодове да се изстискват на бавнопресоващи машини, за да се запазят витамините, минералите и флавоноидите, които се съдържат във фибрите на самия сок.

Сокът от ябълка е препоръчителен за хора с дихателни проблеми, морковите предпазват от рак

Джинджифилът е идеална добавка към сока от цитруси, както и от други плодове. Той има силно антиоксидантно действие, препоръчва се при настинка. Трябва да се знае, че джинджифилът не е благоприятен за хора, които страдат от гастрит. Комбинацията от портокал и джинджифил е препоръчителна при грип. Интересен факт е, че ако не харесвате джинджифил, може да го комбинирате с ананас или морков, които намалят лютивия вкус. 

В заключение Николай добави, че за добър имунитет е препоръчително децата да приемат 200 мл сок от цитруси, а възрастните 250 мл. 


Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар