Соня Георгиева: Ще работя за намаляване на таксите в детските градини, това е първата стъпка за задържане на младите хора

„Ще работя за намаляване на таксите в детските градини. Това е стъпката, която може да накара родителите да останат в нашите села и да запазим младите хора и децата”.

Соня Георгиева: Ще работя за намаляване на таксите в детските градини, това е първата  стъпка за задържане на младите хора

Това каза пред журналисти новоизбраният кмет на Община Добричка Соня Георгиева, която положи официално клетва днес.  Тя  беше издигната от Българската социалистическа партия, която от първите демократични избори през 1991 година до днес управлява община Добричка.  „Действително аз съм и първата жена кмет на общината и това за мен, първо като кандидат, беше една огромна отговорност, а сега вече като кмет е още по-голяма”, заяви тя. 



Соня Георгиева, сподели, че за нея и екипа й предизборната кампания е била изключително трудна и изпълнена с много предизвикателства, но увенчана с успех.  „Посетихме всички 68 села в нашата община, разчитахме на разговори и на контакти. В средата на кампанията аз я обявих като кампания „Очи в очи”.  Моята цел беше действително да спечеля доверието на хората”, сподели тя. 

Приоритетите, на които Георгиева ще заложи през предстоящия мандат, са изцяло съобразени с исканията на гражданите. Според нея предстои една много трудна задача, понеже в община Добричка има много тежки проблеми, сред които са  обезлюдяването на селата, застаряващото население, безработицата, нарушеното водоподаване и проблемната инфраструктура. „Първото нещо, което ще променя като кмет е диалогът и общуването с хората. Това, което възнамерявам да направя е да организирам изнесени приемни в населените места и всички жители да имат възможността да се срещат и разговарят с мен”, заяви Соня Георгиева.  По нейните думи в един такъв диалог трябва да се търсят решенията на проблемите на гражданите. 

„Много държа и да присъствам, когато се правят строителните програми по населените места и заедно на общоселски събрания да се набележат приоритетите, които трябва да се свършат в конкретното село”, каза тя. Това, което е набелязано като приоритети относно инфраструктурата е да се търси външно финансиране.  „Само с общински средства няма как да се поддържа пътна мрежа, която е над 500 км, а улиците в населените места са над 600 км. Нужен голям финансов ресурс да бъде поддържана пътната мрежа, а да не говорим да бъде изцяло подновена. За съжаление  има населени места, в които улиците са от пръст и трябва да търсим вариант това да се промени”, заяви Георгиева. 

По нейните думи един от наболелите проблеми е този  с водоподаването. От срещите с гражданите тя е установила, че почти няма населено място, в което да не е бил поставен категорично  този проблем. Соня Георгиева заяви, че като кмет ще търси диалог с ВиК за решаването му.

Тя коментира и проблемът с обезлюдяването на селата и липсата на млади хора. „Това, за което ще работя и на което държа е намаляването на таксите в детските градини. Според мен това е стъпката, която може да накара родителите да останат в нашите села и да запазим младите хора и децата”, сподели тя.

Според нея това, което категорично трябва да се промени в общината е дейността по сметоизвозването и хигиенизирането на населените места. Тя заяви, че още днес ще разпореди пълна ревизия на тази дейност.

„Нашата програма като цяло има 8 приоритета, но те бяха допълнени и развити по време на цялата кампания. Първите неща, които предстоят са подготовката на Бюджет 2020, сформиране на екип и внасяне на структура за гласуване в Общинския съвет”, каза в заключение новоизбраният кмет на община Добричка Соня Георгиева.