Цикорията разкрива още от тайните си, полезни за здравето

Цикорията разкрива още от тайните си, полезни за здравето
Разкошни бледосини цветя отгоре с отварящ се корен долу. Преди 5 000 години древните египтяни отглеждали растението цикория заради неговите укрепващи здравето свойства.

И дори днес, лечебните качества на растението все още се разгадават, открива Клаудио Росмино от Euronews в епизод на „Futuris“.


„Мнозина познават цикорията като ядливо растение или заместител на кафе, но корените на това растение са златна мина. Ето защо, група учени се опитват да създадат нови сортове, чрез малки промени в нейната ДНК “- казва Росмино.


Цикорията често се използва в производството на Инулин, който се извлича от корените и се добавя към хранителни продукти, като диетични фибри и подсладители. Инулинът действа като пребиотик и има благоприятно влияние върху червата и имунната система. Изследователи от Университета на Вагенинген в Холандия, изследват нови потенциали на това растение чрез други съединения от корени на цикория. Но какво прави това многогодишно растение толкова специално?


Според изследователя Катарина Канкар, учените разработват нови техники за размножаване на растения, базирани на малки промени в генома на цикорията. „Идеята е, че правим генетични модификации на тези растения и след това стимулираме растението да започне първо да прави листата, а по-късно и кореновата тъкан.“ Тази техника за модификация се нарича CRISPR. Тя се използва широко в селското стопанство и хуманната медицина. Не е подход за генетична модификация. Вместо да се въвежда чужд генетичен материал като в ГМО, тук има само модификации на първоначалния геном.


Молекулярно развъждане


Проектът получава подкрепата на компания, наречена Keygene, която е специализирана в подобряването на културите чрез молекулярно развъждане. „Ние не добавяме нищо, просто мутираме или променяме малка част от ДНК-то на растението, за да произведем други такива, които имат полезни свойства или характеристики. Това е просто един модерен начин за промяна. Този вид генезис-техники са съществували за дълго време, но новите технологии ни позволяват да правим това по много по-прецизен и по-бърз начин „- това казва ученият от Keygene, Пол Бъндок. Следващите стъпки на изследователите, ще бъдат анализ на ДНК на растенията, за да се провери дали генетичната модификация е успешна и проверка на качеството на терпеновите съединения, произведени след нарастването на корените. „Имам визия, че вместо да имаме един сорт цикория, ние ще имаме 20, от които фермерът може да избере какво се търси на пазара. Той може да го отглежда и след това продуктът може да бъде извлечен “- добавя още  той. Независимо дали за антибиотици, крем за кожа или натурален хранителен консервант,  потенциалните употреби на този продукт, извлечен от корените на цикория, са много големи. Последният етап преди комерсиализацията му ще бъде разработването на процедура за екстракция на терпен.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+