Образувано е дело по жалба срещу решение на ОИК в Ген. Тошево за избор на общински съветници

В Административния съд в Добрич вчера е било образувано дело по жалба на Местната коалиция ПП „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/ в Генерал Тошево срещу решение от 28 октомври на Общинската избирателна комисия в града.

Образувано е дело по жалба срещу решение на ОИК в Ген. Тошево за избор на общински съветници

Жалбата е свързана с обявяване резултатите от гласуването за общински съветници на местните избори, проведени на 27 октомври, съобщават от институцията. 


С жалбата се настоява, че Решението е незаконосъобразно, тъй като с него са разпределени само три мандата на общински съветници от МК „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/, вместо полагащите се четири.

Твърди се, че до този резултат се е стигнало заради грешки в отчитането на действителните бюлетини за недействителни такива в официалните протоколи на СИК, като нарушенията са довели до неправилно определяне на общинската избирателна квота, а оттам до неправилно разпределение на мандати, включително и по отношение кандидатите за общински съветници на жалбоподателя.

На следващо място се твърди, че са налице изключително голям брой поправки в протоколите за изборните резултати на СИК, неизвършени по реда на чл. 441, ал. 2 от Изборния кодекс, като същевременно са отразени брой поправки –  нула.

Жалбоподателят иска да бъде обявен изборът за общински съветници за недействителен, като бъде върната преписката на ОИК – Генерал Тошево за постановяване на ново решение за определяне на общинската избирателна квота и разпределението на мандатите.