Бъдещи „супер фермери” посетиха първата добруджанска розова градина

Млади фермери от Аграрната гимназия в Добрич посетиха земеделското стопанството „Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров“ в село Славеево по кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите „Супер фермер”.

Бъдещи „супер фермери” посетиха първата добруджанска розова градина



Любознателните ученици от 11 клас разгледаха стопанството, посетиха розовите насаждения и дестилерията за етерични масла, която съвсем скоро ще заработи с пълна сила. Те се запознаха и с технологиите за извличане на лавандулово и розово масло. 


Събирателно дружество „Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров“  се занимава с обработването на около 6 хил. дка земеделска земя. Създадено още през 90-те години, то започва да се занимава със земеделска дейност от 2001 година. Още тогава реализира три проекта по програма САПАРД, през годините е бил изграден двор със складове и земеделска техника.  Към момента има спечелени два проекта, които също са финансирани по европейски програми. По мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” са изградени 300 декара насаждения от българска маслодайна роза „Дамасцена”, предстои да бъдат засадени още 100 декара с круши.  По проект на Министерството на земеделието, храните и горите,  по мярка 4.2 „Инвестиции в преработващата продукция” е започнал строежа на дестилерия за етерични масла. 


„Разчитаме дестилерията да работи и с други наши колеги и се надявам ние да сме основателите на розовите насаждения, а те да продължат и с настъпилите  климатични промени Добруджа да не е само лилава, а малко и да порозовее”, сподели управителят на фирмата Венцислава Апостолова. 


Първо децата разгледаха дестилерията и научиха какво представлява, как работи и се запознаха с технологиите за извличане на лавандулово и розово масло, както и мерките за безопасност, които задължително трябва да се спазват. 


Сред единадесетокласниците беше Александър Стойчев, чиито родители се занимават със земеделие. Те отглеждат традиционни култури като царевица, слънчоглед и пшеница.  „Много ми харесва тук, определено са се постарали да направят нещо иновативно, което го няма в нашата област”, коментира бъдещият земеделец.  Александър сподели, че в най-скоро време неговите родители също възнамеряват  да се занимават с отглеждането на маслодайни култури. 


Това, което най-много впечатли бъдещите фермери беше машинно-тракторния парк на стопанството, който им беше представен от Йордан Киров. „Показах на учениците един от най-новите трактори, марка Steyr, който е накичен с почти всички екстри, това е една страхотна машина и се надявам за напред в двора ни да има само такива”, каза той. 


Някои от учениците имаха възможността да се повозят и да подкарат селскостопанската машина.


На полето с розови насаждения, което е 300 декара, инж. технолог  Таня Аптиева запозна гимназистите с технологията на прибиране на реколтата. „Розата се бере много рано сутринта от 5 до 8 часа е най-качественият цвят, той трябва да е росен, след 12 часа розоберът приключва и полето трябва да е обрано, защото следващият цвят е некачествен, няма етерично масло и не съдържа състава, който ние би трябвало да изискваме за качеството на полученото етерично масло”, заяви инж. Таня Аптиева.  Тя допълни, че един килограм розово масло се добива от над 3 тона цвят. 


Посещението е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите в партньорство с Министерство на образованието и науката, която ще се проведе под надслов: „Супер фермер“. Инициативата е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, които на този етап от живота си правият своя избор на професионално развитие. Целта е да се подкрепят младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса.