125 години отбеляза Народното читалище „Зора 1894“ в Шабла

Жители и гости на Шабла са отбелязали 125 години от основаването на Народното читалище „Зора 1894“, съобщават от местната администрация.

125 години отбеляза Народното читалище „Зора 1894“ в Шабла

Читалищният секретар Георги Стефанов е разказал за основаването на културната институция.



Присъстващите са танцували добруджански хора за добро настроение и фолклорен дух, в които участие са взели и представители на клубове за народни танци в община Шабла. На голямото хоро са се включили и ученици от начална степен, водени от своите преподаватели. Малките танцьори са показали завидни умения и обичта си към българския фолклор.


НЧ „Зора“ е основано на 14 ноември 1894 година в село Шабла, по инициатива на Петър Стойков, Димитър Вълканов, Тодор Димитров, Добри Панев, Илия Вълчев, Стоян Димитров, Спиро Петров, Димитър Петров, Никола Диков, Янаки Трайков, Марчо Колев и Кольо Марчев. За членове се записват общо 30 жители на селото. За пръв председател е избран Димитър Вълканов. Създаден е устав, според който читалището ще постигне целта си чрез библиотека, сказки и театрални представления.

Още през първите години от създаването си, читалище „Зора“ се превръща в средище на оживен обществено-политически и културен живот.