Славейковци отбелязаха своя патронен празник (+СНИМКИ)

Славейковци отбелязаха своя патронен празник (+СНИМКИ)
С много музика, танци и спомен за живота и делото на патрона си възпитаниците на СУ „П. Р. Славейков” отбелязаха своя празник.


На 17 ноември се навършват 192 години от рождението на видния писател, общественик и будител  през епохата на Възраждането - Петко Славейков. По този повод неговите достойни наследници организираха тържествен концерт под наслов „Славейков в сърцата ни”.На празника присъстваха областният управител на Добрич Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, секретарят на Община Добрич Ася Кръчмарова, общински съветници, представители на културни институти, бивши учители и възпитаници на училището, партньорски организации, представители на други училища и родители.„Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, да го пазят и продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, училище, което обединява през годините хиляди хора, обединява ни с онова позитивно и съзидателно нещо, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето. Днес честваме патронния празник на нашето училище. Вече 109 години сме част от историята на българското образование, 109 години просветителска традиция, 109 години отворени врати за четмо и писмо в училище с минало – богато на спомени, училище с настояще, изпълнено с предизвикателства, училище с бъдеще, защото бъдещето расте в него. Да си учител и ученик в такова училище е чест и признание. Този празник е най-значимия и най-вълнуващия, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето”, каза в тържественото си слово директорът на училището Георги Георгиев.  Секретарят на Община град Добрич Ася Кръчмарова прочете поздравителен адрес от името на кмета Йордан Йорданов.Учениците представиха живота и творчеството на Петко Славейков по един съвременен начин. 
Чрез интересни и забавни скечове децата представиха някои от българските пословици и поговорки, събрани от Петко Славейков, които често използват в училище. 


 


Добра дума, железни врати отваряПриятел в нужда се познаваС красив и нежен танц талантливи ученици изиграха произведението на  „Извора на белоногата”.Тържеството завърши с песен по стихотворението „Татковина”, изпълнена от всички бивши и настоящи славейковци.
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+