В Добрич засадиха червен американки дъб в чест на Анастас Петров

Днес кметският екип е засадил червен американки дъб на алеята в градския парк „Свети Георги“ в чест на Анастас Петров, съобщиха от местната администрация.

В Добрич засадиха червен американки дъб в чест на Анастас Петров

Инициативата за засаждане на дървета по повод годишнини на именити съграждани продължава. От община Добрич припомнят, че на  алеята бяха засадени дървета от същия вид в чест на Дора Габе и Адриана Будевска. Целта е по този начин признателните потомци да изразяват своето уважение и гордост към личности, които са родени в Добруджа и я носят пламенно в сърцата си. 



До дърветата са поставени табели с известни мисли на Анастас Петров, Дора Габе и Адриана Будевска. 

Червеният дъб, който е бил засаден днес, е по повод 120 години от рождението на основателя на българския балет Анастас Петров, роден на 1 октомври 1899 г. в Добрич. В добруджанския град след няколкогодишно прекъсване се провежда Националната среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров". Началото е положено през 1982 година. Всяка среща е едно вдъхновено съревнование, което призовава младата балетна смяна да изяви най-доброто от таланта си. Това е своеобразен жив паметник на творческото дело на Анастас Петров - първоучител и първомайстор, патриарх на българския балет, роден и израснал в Добрич. И тези вълнуващи срещи са израз на признанието, което българските творци от всички поколения пазят към делото на Анастас Петров.