Доброволци посадиха над 100 млади дръвчета в района около паметника на деспот Добротица

Десетки доброволци се събраха днес, за да облагородят пустеещия район около паметника на деспот Добротица в Добрич в рамките на кампанията "Посади дърво, открий корена си!"

Доброволци посадиха над 100 млади дръвчета в района около паметника на деспот Добротица



Инициативата цели да даде живот на  зелената площ, криеща се зад величието на гледащия от високо паметник „Деспот Добротица”. „Тази поляна заслужава бъдеще в зелено”, споделят организаторите.


С огромно желание присъстващите запретнаха ръкави и се заеха със залесяването, което никак не беше лесно понеже почвата е изключително замърсена и камениста. Засадените близо 150 млади растения са от видовете американски дъб, явор, рустифина, липа, глог, хибискус, орехи и други. Те са предоставени от Държавното горско стопанство, Центъра за защита на животните и природата, както и от доброволците.


Организатори на събитието са СНЦ ”Зеленият пламък”,  Община град Добрич, ОМЦ „Захари Стоянов”- Добрич, ЦЗПЖ – Добрич, ДГС – Добрич, Ротаракт клуб - Добрич, СНЦ”Черноморски център за развитие”, СНЦ „Еко Добруджа”.


Освен залесяване „Зеленият пламък” организира и тематично обучение, свързано с устойчиво развитие, което ще се състои на 17 ноември. Обучението ще протече в две сесии за участници, които са между 8 и 12 клас и една сесия за активисти над 18-годишна възраст. Като основни теми, заложени в обучението са „Пермакултура”,  Разделно събиране на „Остатъци” и Как да мислим „Зелено”. Събитието се провежда със съдействието и участието на гости от Сдружение Възможности без граници като част от проекта “LEEN – Less is the green more”. Информация за обучението може да намерите тук