Добрич почете паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия

По инициатива на областния управител на Добрич Красимир Кирилов днес в двора на храм „Света Троица” беше отслужена панихида в памет на загиналите при пътни инциденти.

Добрич почете паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия



Поводът е отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който ежегодно се чества всяка трета неделя на месец ноември по инициатива на Генералната асамблея на ООН.


На помена, провел се пред оброчния кръст в двора на храма, присъстваха областният управител Красимир Кирилов, секретарят на Община град Добрич Ася Кръчмарова, началникът на сектор "Пътна полиция" Жулиян Минев, ръководителят на НПО "България Вита" Антоанета Малева, представители на БЧК – Добрич и граждани.


След като беше отслужена панихида присъстващите положиха цветя пред оброчния кръст.


Ежегодно вследствие на пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната загиват и биват тежко ранявани и трайно осакятавани деца, младежи, зрели и възрастни хора. Голяма част от тези катастрофи са предотвратими. Много често хората, участващи в движението по пътищата забравят за себе си, забравят за близките си, за хората, които превозват и за другите участници в движението. Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртност сред хората.

От началото на годината до този момент на територията на област Добрич са настъпили 109 тежки катастрофи с 8 загинали и 142 ранени. Спрямо миналата година тежките пътнотранспортни произшествия са със 17 по-малко, загиналите са със 12 по-малко и ранените са с 9 по-малко. 



Безопасността на движението е споделена отговорност. Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението.