Д-р Петев: Увеличава се процентът на лекарското предизвикано раждане

Увеличава се процентът на лекарското предизвикано раждане, а този на спонтанно започналото такова намалява.

Д-р Петев: Увеличава се процентът на лекарското предизвикано раждане

Това сподели пред журналисти началникът на Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Ивайло Петев на среща с малки и пораснали недоносени деца.



По думите на д-р Петев най-честите причини, при които акушер-гинеколозите предизвикват раждането, са неконтролируемо високо кръвно на майката или всички състояния, при които плодът не се храни добре.

“Това са състояния, които за нещастие стават все по-чести. От една страна е добре, защото намалява процентът на мъртвородените деца. Преди той беше значително по-висок”, коментира д-р Петев. 

В момента децата в Отделението по неонатология са 16 на брой. Недоносените са 6, като 4 от тях са в сектора за интензивни грижи.  Д-р Петев отбеляза, че до края на месец октомври статистиката показва, че процентът на недоносените деца, родени в МБАЛ-Добрич, е 10,9, което е под средния за страната. Наблюденията му са, че статистиката не се променя през годините.

“В отделението за новородени се отглеждат деца, родени с тегло над килограм и 200 грама или след 31-ва гестационна седмица. Това е стандартът, на който отделението отговаря”, уточни още той.  


Световният ден на недоносените се отбелязва на 17 ноември в над 60 страни, а от 2012 година и в България. Малки и пораснали деца, заедно със своите майки, се събраха в Отделението по неонатология днес. На срещата присъстваха и Славина Ганчева със сина й Дани. Той е роден килограм и 80 грама в 31-ва гестационна седмица. 

“Тук съм, за да благодаря на екипите и да покажем на другите майки преборилия се Дани, както и че си струва да се борим всяка секунда”, каза Славина. 


“Искам да поздравя родителите за вътрешната им устойчивост, кураж и себеотрицание, защото това не всеки би го преживял. Поздравявам и моите колеги. Те никога не казват “аз отивам на работа”, тяхното е мисия”, посочи Милена Иванова от Отделението по неонатология. 

Представителят на "Хиполенд" Иво Пенчев подари играчки на всички малки и пораснали деца, които днес присъстваха на срещата.